Premium Lock Gascrisis maakt duidelijk dat energie halszaak is: leveringszekerheid staat weer op agenda

28 september 2021Leestijd: 3 minuten
Een brandend gasfornuis. De prijzen voor energie zoals stroom en gas zullen vanaf 2022 flink omhoog gaan. Foto: ANP

De gasprijs is in een paar maanden tijd verdrievoudigd, de voorraden zijn relatief klein. Leveringszekerheid staat daarmee weer boven aan de politieke agenda, schrijft Marijn Jongsma.

Bij Rabobank vinden ze een vergelijking met de oliecrises uit de jaren zeventig niet vergezocht. Op de gasmarkt is sprake van een ‘perfecte storm’. De voorraden hebben een historisch laag niveau bereikt omdat de vraag hoger lag dan gewoonlijk.

Windmolens draaiden minder, airco’s juist harder

Afgelopen zomer was er relatief weinig wind, waardoor de productie van windenergie tegenviel. En dus was er meer gas nodig om elektriciteit te produceren. Door hitte in bepaalde delen van de wereld draaiden de airco’s harder, waardoor die stroom hard nodig was.

De vraag naar gas neemt ook structureel toe, doordat deze fossiele brandstof veel schoner is dan bijvoorbeeld steenkool. Er zijn dus landen die hun klimaatdoelen (deels) halen door steenkool in te ruilen voor aardgas. Tegelijkertijd staat het aanbod onder druk.  De Verenigde Staten produceren minder en Rusland exporteert minder, mogelijk om de ingebruikneming van de omstreden pijpleiding Nord Stream 2 (van Rusland naar Duitsland) te versnellen.

Net als in de jaren zeventig is de gascrisis dus ook een politiek spel. Een zachte winter kan veel leed voorkomen, maar ouderwetse vorst betekent dat de toch al karige voorraden hard nodig zijn.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw