Premium Lock Vergeet Prinsjesdag. De Europese koningin regeert ons

15 september 2021Leestijd: 4 minuten
Ursula von der Leyen tijdens haar Staat van de Europese Unie-rede. Foto: AFP.

Voor wie pro-Europese Unie is, was de Staat van de Unie-rede van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in Straatsburg er een om de vingers bij af te likken. Wie enige reserves heeft bij de slagkracht en ambities van de EU, zal met gefronste wenkbrauwen hebben geluisterd. Duidelijk werd opnieuw: de EU is niet te stuiten en wil zelfs een eigen leger, schrijft René van Rijckevorsel.

Over minder dan een week is het Prinsjesdag. Het zal in de Nederlandse media dagenlang gaan over de Troonrede, over de Miljoenennota, de reacties erop en de reacties op de reacties. Maar de toespraak van het Nederlandse staatshoofd is kinderspel bij de Staat van de Unie-rede die op deze woensdag 15 september werd gehouden door de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Meer over dit onderwerp

De Europese Unie: geloven in sprookjesEuropese Unie

Geen staatshoofd, ongekozen en feitelijk niet meer dan de hoogste ambtenaar van de Europese Unie, kon deze Duitse ongekroonde koningin van het Europese rijk weer tal van miljarden euro’s kostende nieuwe Europese initiatieven aankondigen die de Europese Unie nog belangrijker maken in het dagelijks leven van de Europese burgers.

‘Juist wanneer iets onmogelijk lijkt, kan het toch worden bereikt’

Von der Leyen deed het netjes, ingetogen, en wist toch keurig haar oneliners te verzilveren. Vrijwel onberispelijk in drie talen (Engels, Frans en Duits) en als slotakkoord in het Italiaans, toen zij een aanwezige Italiaanse paralympisch atlete huldigde die Von der Leyens Europese motto belichaamde: ‘Juist wanneer iets onmogelijk lijkt, kan het toch worden bereikt.’ Het Europees Parlement in Straatsburg, tot wie CDU-politicus Von der Leyen (62) haar ‘State of the European Union’ (SOTEU) richtte, werd 21 keer tot een applaus verleid, het langste voor de Italiaanse.

Een greep uit wat de Europese Unie zoal wil gaan betekenen voor de burgers (en vaak dus niet meer overlaat aan nationale staten):

Een Europees gezondheidsagentschap
van 50 miljard euro

Allereerst wordt er een 50 miljard euro kostend gezondheidsagentschap opgezet. HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority – laat het maar aan de EU over om ingewikkelde namen te verzinnen) moet ervoor zorgen dat de lidstaten beter zijn voorbereid op pandemieën.

HERA zal de aanschaf van vaccins op zich nemen, onderzoek stimuleren en risicoanalyses maken, die moeten leiden tot eenduidige Europese maatregelen om pandemieën in te dammen (en te voorkomen dat elk land zijn eigen ding doet).

Kijk hier de toespraak terug (tekst gaat hieronder verder):

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw