Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Erdogan en de moordenaar van Samuel Paty delen dezelfde waarden

22 oktober 2021Leestijd: 4 minuten

Ruim een jaar geleden werd de Franse held Samuel Paty onthoofd omdat deze docent maatschappijleer zijn leerlingen Mohammedcartoons liet zien. Zoals de achttienjarige Tsjetsjeense terrorist Abdoellakh Anzorov de eer van zijn profeet wilde verdedigen, wil de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn eigen eer verdedigen door ‘beledigers’ te straffen. De twee delen dezelfde waarden, schrijft Afshin Ellian.

Gij zult Erdogan niet beledigen. Dat vindt Erdogan. Gij zult ook de profeet Mohammed niet beledigen. Dat vinden nog meer moslims. Op 16 oktober een jaar geleden werd de Franse docent maatschappijleer Samuel Paty op klaarlichte dag onthoofd door een Tsjetsjeense moslimfundamentalist. President Emmanuel Macron organiseerde een nationale herdenking. Paty werd als een held beschouwd en zijn kist in de Franse vlag gewikkeld. Was hij een gesneuvelde soldaat? Stierf hij voor Frankrijk? Ja, vond Macron, en met hem heel Frankrijk.

Samuel Paty doceerde basiswaarden als tolerantie, gelijkheid, vrijheid

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Paty was een leraar die de basiswaarden van de Republiek doceerde, zoals tolerantie, gelijkheid en vrijheid. Hij wilde zijn leerlingen vertrouwd maken met de vrijheid van meningsuiting. Daarbij horen ook cartoons over de profeet Mohammed. Op 7 januari 2015 werd de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo uitgemoord door twee jihadisten, ook wegens Mohammedcartoons.

De moordenaars werden aangestuurd door terreurbeweging Al-Qa’ida in Jemen. Daarop zei president Macron: ‘We zullen cartoons nooit opgeven!’ De moordenaar van Paty, de destijds achttienjarige Abdoellakh Anzorov die eerder met zijn familie als asielzoeker bescherming vond in Frankrijk, moet nog worden berecht.

Paty is symbool van waarden waarvoor Europa moet strijden

De vermoorde Samuel Paty (1973-2020) zal nooit worden vergeten. Hij is een symbool van waarden waarvoor Europa moet strijden. Een noodzakelijke strijd!

Lees ook de blog die Philip van Tijn vorig jaar schreef: Onthoofding Franse leraar kan wel eens de druppel zijnMacron

Want de islamitische tirannen hebben ook persoonlijke motieven om Mohammedcartoons te verbieden. Precies één jaar na de jihadistische moord op Paty is de discussie over vrijheid van meningsuiting in Turkije weer actueel. Het beledigen van president Erdogan is in Turkije strafbaar. Dit strafbare feit heeft de Turkse justitie de afgelopen jaren veelvuldig aangewend om kritiek op Erdogan en zijn beleid te smoren. Het beledigen van de president is strafbaar volgens artikel 299 van het Turkse Wetboek van Strafrecht en de wetsbepaling is zo ruim geformuleerd dat alle vormen van kritiek en zelfs het stellen van een vraag omtrent de machtsuitoefening door de president als een belediging kan worden opgevat. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

EHRM: Erdogan schendt voortdurend vrijheid van meningsuiting

Op basis van artikel 299 worden dissidenten geregeld veroordeeld tot een gevangenisstraf. In 2014 zijn 132 personen vervolgd en veroordeeld wegens het beledigen van de president. Sinds 2017 is dat aantal dramatisch gestegen naar 6.000. Het EHRM meldt daarover: ‘Het aanwenden van artikel 299 om journalisten, academici, jongeren en gewone burgers te vervolgen voor berichten in de sociale media, een verschijnsel dat zich voordoet sinds Erdogan president is geworden, is een rechtstreekse schending van de vrijheid van meningsuiting en kritische meningsuiting die geen pleidooi houdt voor of aanzet tot geweld.’ Zo werkt een dictator.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.