Marijn Jongsma Premium Corner

Klaas Knot wil zeepbel huizenmarkt laten leeglopen met hulp van de fiscus. Een gewaagde operatie

12 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschuwt voor de overspannen situatie op de aandelen- en huizenmarkt. Monetair beleid is echter een van de oorzaken, schrijft Marijn Jongsma. Corrigeren via de Belastingdienst roept weer nieuwe problemen op.

Dat de kwetsbaarheden toenemen, is zeker waar. De historisch lage rente is de belangrijkste oorzaak. Om hetzelfde rendement te halen, moeten beleggers veel meer risico nemen dan pakweg tien jaar geleden. Dus junkbonds in plaats van staatsobligaties, en meer aandelen in de standaardportefeuilleverdeling. Slaat de stemming om, dan zijn de verliezen groter. De zenuwen daarover zijn al terug te vinden op de markten, nu inflatie en rente zijn gestegen.

Het Europese monetaire beleid draagt bij aan kwetsbaarheid

Dat DNB zich zorgen maakt, past bij haar missie: het werken aan een evenwichtige macro-economische ontwikkeling en een schokbestendig financieel systeem (naast prijsstabiliteit uiteraard).Ook op de huizenmarkt (het belangrijkste vermogensbestanddeel van de gemiddelde Nederlander) heeft de lage rente geleid tot enorme prijsstijgingen. Om dat bij te kunnen benen, lenen vooral starters maximaal, zo constateert DNB, en ook weer meer aflossingsvrij. Dat maakt kopers, maar ook kredietverstrekkers kwetsbaar voor een omslag. Knot verwacht dat de huidige inflatieschok tijdelijk is. Maar: ‘Toch is het vanuit gezond risicobeheer belangrijk om met andere scenario’s rekening te houden.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.