Naaktvideo’s en dure kunst: het Hunter Biden-probleem van Joe Biden

23 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Hunter Biden omhelst Joe Biden. Foto: ANP

Tijdens zijn verkiezingscampagne in de strijd om het Amerikaanse presidentschap wist Joe Biden zijn zoon Hunter zorgvuldig uit het blikveld van de media te houden. Nu Biden president is, vormt het gedrag van Hunter Biden een groter probleem. Kunst verkopen voor absurd hoge prijzen ondermijnt de ethische normen van het Witte Huis, schrijft Victor Pak.

Gemakkelijk is het leven van Hunter Biden nooit geweest. Op jonge leeftijd maakte hij een ernstig auto-ongeluk mee dat het leven van zijn moeder kostte. Ruim tien jaar geleden stierf zijn oudere broer Beau Biden aan een hersentumor.

Opmerkelijke familieverhoudingen

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Beau en Hunter zijn geen Kaïn en Abel, maar de overeenkomsten met de Bijbelse zonen van Adam en Eva zijn opmerkelijk. Na de dood van Beau had de getrouwde Hunter een kortstondige affaire met de weduwe van zijn broer. Beau was altijd de veelbelovende telg van de familie Biden. Advocaat, onderscheiden veteraan en veelbelovend politicus: Beau Biden moest ervoor zorgen dat de naam Biden in het lijstje van Amerikaanse presidenten zou belanden.

Dat Biden senior op zijn 77ste na twee eerdere mislukte campagnes toch nog een gooi naar intrek in het Witte Huis deed, had alles te maken met het vroegtijdig overlijden van Beau. Biden senior ziet het als de vervulling van zijn oudste zoons leven dat hij nu president is.

Affaires en naaktvideo’s stralen af op Joe Biden

Nu Biden dat ambt bekleedt, wordt het halen van zijn politieke doelen bemoeilijkt door allerlei affaires van zijn andere zoon, Hunter. Al tijdens de verkiezingscampagne speelde Hunters handel en wandel af en toe op. Bidens tegenstrever Donald Trump wist Biden er tijdens het eerste presidentiële debat behoorlijk mee te ontregelen.

Volgens Trump verdiende Hunter een fortuin in China en Oekraïne dankzij zijn familienaam. Zo verwees Trump naar een gelekte mail waarin Hunter wordt bedankt voor het regelen van een ontmoeting tussen toenmalig vicepresident Joe Biden en een topadviseur van het energiebedrijf waarvoor Hunter werkte.

Toen Trump zijn aantijgingen deed, waren de emails nog niet geverifieerd. Joe Biden ontkende de gang van zaken zoals Trump die voorstelde, maar in een recent verschenen boek, The Bidens, werd de email geverifieerd. Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de zakelijke inkomsten die Hunter binnenkreeg uit China.

Dit jaar dook een naaktvideo op van Hunter waarin hij vreest voor nog meer ellende. Hij speculeert over een kwijtgeraakte laptop waarop vreemde seksvideo’s van hem zouden staan. Volgens de zoon van de Amerikaanse president zou die laptop in Russische handen zijn en mogelijk worden gebruikt om zijn vader te chanteren. Of die video’s voldoende zijn om de president te ondermijnen, is overigens maar de vraag.

Witte Huis maakt verkeerde keuze bij kunstverkoop van Hunter

Om zijn leven na diverse drugsverslavingen weer in goede banen te leiden, en het verlies van zijn broer te verwerken, richt Hunter zich tegenwoordig op het maken van kunst. De beginnend artiest verkocht zijn eerste schilderijen voor bijna een half miljoen dollar en besloot in samenspraak met het Witte Huis dat de kunstkopers anoniem blijven voor zowel Hunter als het Amerikaanse publiek.

Op die regeling volgde harde kritiek van onder anderen Walter Shaub. Hij was onder president Donald Trump enkele jaren directeur van de ethische overheidswaakhond OGE, tot hij zijn ontslag indiende omdat Trumps regering alle ethische normen overschreed.

Hunter Biden profiteert van de familienaam

Shaub merkte terecht op dat iedereen weet dat een half miljoen voor Hunters kunst alleen maar is gebaseerd op diens achternaam. Het Witte Huis had ervoor moeten kiezen de namen van de kopers van Hunters kunstwerken te openbaren en een tweede advies van Shaub moeten opvolgen: laat het weten als kunstkopers in contact komen met medewerkers van de Amerikaanse overheid.

Het  bestrijden van corruptie was voor Biden een belangrijk campagnepunt. Zijn regering moet de hoogste ethische normen in de Amerikaanse geschiedenis hanteren. Zolang Biden zijn zoon laat wegkomen met het misbruiken van zijn naam, gaat dat niet lukken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.