Marijn Jongsma Premium Corner

Verplichte bouwkundige keuring huis is een goed plan van Ollongren

10 november 2021Leestijd: 3 minuten

Op de overspannen Nederlandse huizenmarkt nemen kopers soms grote risico’s. Terecht dat demissionair D66-minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) ingrijpt, schrijft Marijn Jongsma.

In een brief aan de Tweede Kamer komt de bewindsvrouw met ‘drie verschillende paden’ waarop ‘vervolgstappen’ worden gezet. De rode draad is de aanpak van misstanden in het koopproces.

Een transparant biedproces

Zo bepleit Ollongren een ‘transparant biedproces’, waarbij kopers en verkopers achteraf kunnen controleren hoeveel (geanonimiseerde) partijen wanneer en hoeveel hebben geboden op een huis. Een digitaal logboek voorkomt dat er een handjeklap ontstaat tussen makelaars en kopers. Daardoor worden andere kopers, maar ook de verkoper gedupeerd.

Lees dit omslagverhaal terug: Waar blijven de huizen nou?

In de Kamerbrief wordt ook gepleit voor betere informatievoorziening aan kopers en verkopers, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is. Daar kan geen weldenkend mens op tegen zijn.

Waarom bemoeienis met particuliere transacties?

Ingrijpender is de verplichtstelling van het voorbehoud op financiering en bouwkundige keuring in het verkoopproces, die Ollongren overweegt. Dat klinkt misschien als een onnodig ingrijpen in het vrije marktproces. Waarom zou de overheid zich bemoeien met transacties tussen particulieren, die zelf oud en wijs genoeg zijn om de risico’s in te schatten?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.