De crisis in het Amerikaanse televisielandschap

18 december 2021Leestijd: 3 minuten
Chris Wallace. Foto: ANP

De beste journalist en presentator van Fox News zet een gevoelige overstap naar CNN. Maar daar gaat Chris Wallace er niet veel op vooruit. De Amerikaanse televisiezenders worstelen zonder Donald Trump op de buis en hebben geen oplossing voor de dalende kijkcijfers, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Chris Wallace werd vorig jaar bekend bij het grote publiek toen het eerste televisiedebat tussen Joe Biden en Donald Trump totaal ontspoorde. Wallace zat het debat voor, maar kon slechts hulpeloos toekijken toen de twee presidentskandidaten elkaar uitjouwden. Van het drama kreeg Wallace maar gedeeltelijk de schuld. Na dat eerste debat kregen andere presentatoren een knop om het geluid van de twee opponenten uit te zetten zodra zij door elkaar heen spraken.

Fox-presentatoren waren in paniek tijdens bestorming van het Capitool

Wallace maakte zijn overstap naar CNN bekend één dag voordat een bom bij Fox News barstte. In het Congres werden maandag 13 december sms’jes onthuld die Trumps stafchef Mark Meadows ontving tijdens de bestorming van het Capitool. Wat bleek: tal van Fox-presentatoren die de bestorming tegenwoordig vergoelijken, bleken op die fatale dag in paniek. Via Meadows probeerden zij de president aan te sporen om de bestorming te beëindigen.

Een uiterst rechtse houwdegen als televisiepresentatrice Laura Ingraham schreef aan Meadows: ‘Dit beschadigt ons allemaal. Trump is zijn reputatie aan het vernietigen.’ In latere televisieprogramma’s probeerde zij de radicaal-linkse groepering Antifa de schuld van de bestorming te geven. Daarvoor is geen bewijs, maar dat weerhield haar collega Tucker Carlson er niet van een driedelige documentaire voor Fox te maken waarin hij dezelfde complottheorie uitte.

Kijkcijfers kelderen zonder president Trump

Die documentaire was voor Wallace een van de redenen om bij Fox op te stappen. Eerder vertrokken daarom ook al twee politiek commentatoren. Zo blijft het presidentschap van Donald Trump en zijn nalatenschap een worsteling voor Fox en alle Amerikaanse televisiezenders.

De kijkcijfers van vrijwel alle kabeltelevisiezenders kelderen intussen al maanden. In november keken op de prime time tijdstippen nog geen drie miljoen mensen naar Fox, terwijl CNN slechts 600.000 kijkers scoorde. Ten opzichte van een jaar geleden verliezen de televisiezenders de helft van hun publiek. Streamingdiensten worden steeds populairder.

CNN worstelt met eigen integriteitsschandaal

CNN wil op de toekomst inspelen en gaat een eigen streamingdienst beginnen. Daarvan wordt Wallace een van de bepalende gezichten. Maar CNN worstelt met eigen integriteitsproblemen. De zender ontsloeg journalist Chris Cuomo begin december, na hem maanden de hand boven het hoofd te hebben gehouden.

Cuomo adviseerde zijn broer Andrew Cuomo, de Democratische gouverneur van New York, toen die werd beschuldigd van seksueel wangedrag. De journalist zette zijn netwerk in om de beschuldiging te ondermijnen. Pas nadat ook tegen hem zelf een beschuldiging van seksueel wangedrag was opgedoken, werd Chris Cuomo door CNN ontslagen.

Met dit soort nieuwszenders is het niet verwonderlijk dat inmiddels meer dan de helft van de Amerikanen hun abonnement op kabeltelevisie heeft opgezegd. Die trend zet de komende jaren verder door en daar hebben de televisiezenders het zelf naar gemaakt.