Coalitie maakt terecht een punt van academische vrijheid

23 december 2021Leestijd: 1 minuut
Collegezaal van de Erasmus Universiteit. Foto: ANP

De vier coalitiepartijen beloven in het regeerakkoord zich sterk te maken voor academische vrijheid van wetenschappers. Goede zaak, schrijft Joppe Gloerich.

Met enige welwillendheid valt uit het Coalitie­akkoord op te maken dat het aanstaande kabinet genoeg heeft van mensen die het open debat op universiteiten proberen te saboteren.

De vier partijen beloven – in afgemeten taal – zich sterk te maken voor academische vrijheid van wetenschappers, en voor een ‘vrije en veilige’ uitwisseling van hun ideeën.

Academische vrijheid helaas geen vanzelfsprekendheid

Die vrijheid is helaas geen vanzelfsprekendheid. Diverse academici werden de afgelopen jaren gedwarsboomd, geïntimideerd of bedreigd vanwege hun uitgesproken standpunten. Enkelen kregen ongevraagd bezoek wegens hun vermeende ‘linkse agenda’. Minstens zo kwalijk zijn de gevallen waarbij, onder druk van het identiteitsdenken, universiteiten controversiële en politiek-incorrecte meningen smoren.

De coalitie is ook van plan strenger te kijken naar wetenschappelijke samenwerking met onvrije landen – lees: bijvoorbeeld China. Logisch. Maar zorg eerst dat de universiteit is wat ze moet zijn: een ongecensureerde marktplaats van ideeën waar ieder fysiek veilig is, maar intellectueel volledig vrij.