Premium Lock Zonder toonaangevende bedrijven eindigt energietransitie in fantasieën

17 december 2021Leestijd: 4 minuten
Activisten tijdens een onaangekondigde actie bij het hoofdkantoor van Shell in Rotterdam, voorafgaand aan de aandeelhoudersvergadering over de verhuizing van de oliegigant naar het Verenigd Koninkrijk. Shell zal met verplaatsing de koninklijke titel, "Royal Dutch" verliezen. ANP SEM VAN DER WAL

Alleen al om onafhankelijk te worden van olieproducerende landen als Rusland, Saudi-Arabië en andere Golfstaten is een energietransitie nodig. En die transitie is te belangrijk om over te laten aan activisten en milieuorganisaties, schrijft Afshin Ellian. Zij jagen grote bedrijven als Shell weg, maar kunnen zelf verder niets.

Het bordes voor Rutte IV staat klaar, maar wat is de missie van het nieuwe kabinet? Het langstzittende demissionaire kabinet-Rutte III wordt over een paar weken een ‘missionair’ kabinet-Rutte IV. Geheel in overeenstemming met de Nederlandse traditie en politieke cultuur zijn nieuwe verkiezingen vermeden. Overigens zouden nieuwe verkiezingen de versnippering in de politiek niet echt tegengaan: ze zouden alleen maar leiden tot de verschuiving van een paar zetels.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Het coalitieakkoord zal binnenkort worden omgetoverd in een Regeerakkoord. Economen vragen zich terecht af of de onderhandelaars zich niet hebben laten leiden door een al te rooskleurig beeld van de actuele economische groei. Intussen is de Amerikaanse centrale bank bezig met het verhogen van de rente en het stopzetten van financiële steunpakketten en noodsteun.

Instabiliteit door monetaire ontwikkelingen, conflict Rusland-Oekraïne

De monetaire ontwikkelingen in de Verenigde Staten zullen niet zonder gevolgen zijn voor het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Maar de ECB kan op korte termijn de rente niet verhogen en evenmin de noodsteun afschaffen. Dit zou immers tot een ernstige economische crisis leiden. De zuidelijke lidstaten van de eurozone zouden daardoor in grote problemen komen. Of het Regeerakkoord van Rutte IV volledig kan worden gerealiseerd, is dus afhankelijk van factoren waarover de onderhandelende politieke partijen geen controle hebben. Er zijn ook geopolitieke ontwikkelingen die dit Regeerakkoord kunnen ondermijnen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw