Premium Lock Kabinet, maak snel einde aan Groningse schande

11 januari 2022Leestijd: 3 minuten
Burgemeester Hoogendoorn (Midden-Groningen) twitterde deze foto van een lange rij wachtenden in Hoogezand..

Even leek het een vergissing. Een tafereel uit Rusland of een derdewereldland. Maar nee, de rijen voor gemeentehuizen stonden toch echt in de provincie Groningen, waar inwoners subsidie hoopten te krijgen voor de verbetering van hun door bevingsschade getroffen huizen. En dat op de dag van de beëdiging van het nieuwe kabinet. Rutte IV moet snel een einde maken aan de Groningse schande, schrijft Carla Joosten.

De rijen voor de gemeentehuizen zorgden op de dag van de bordesscène van Rutte IV voor een Haags pr-debacle in de provincie die toch al model staat voor een tekortschietende overheid. Een overheid die er maar niet in slaagt burgers uit de problemen te helpen. Ook online liepen Groningers vast die subsidie wilden aanvragen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

De Groningse gaswinning was ooit ’s lands welvaartsbron. Hele generaties profiteerden ervan. Door de miljardenopbrengsten konden velen bijvoorbeeld genieten van ruimhartige studiefinanciering. Toch komen de negatieve naweeën van de lucratieve gaswinning uitsluitend terecht in de provincie Groningen en een stukje Drenthe.

De geldpot schiet tekort om iedereen tegemoet te komen

Net als de Toeslagenaffaire sleept die rond de aardbevingsschade zich maar voort. Nu hapert de genoegdoening weer voor de Groningers die buiten het versterkingsprogramma vallen, een samenwerkingsverband van tien gemeenten die gebouwen in het aardbevingsgebied versterken. Maximaal 10.000 euro subsidie zou per individueel geval beschikbaar zijn, om de huizen mee te verbeteren en verduurzamen. Maar de geldpot schiet nu al tekort.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw