Premium Lock Zo kan Hoekstra het beste omgaan met dictators buiten Europa

06 januari 2022Leestijd: 4 minuten
Wopke Hoekstra (CDA) is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Foto: ANP ROBIN UTRECHT

Hoe kan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) zich het beste opstellen tegenover dictators? Scherp van zich afbijten, schrijft Robbert de Witt. Hoekstra kan het, liet hij al eens zien toen hij hard onderhandelde met de Italianen en Spanjaarden over het corona-herstelfonds.

Om iets te bereiken, moet je af en toe gewoon terugsnauwen. Die tactiek past de vriendin van de hoofdpersoon met succes toe in de overdonderende toekomstroman van de Groningse schrijver Auke Hulst (De Mitsukoshi Troostbaby Company). Hoofdpersoon Kaj wordt daarin bij de ingang van een ziekenhuis in Myanmar tegengehouden door ‘militairen achter een klaptafel’. Zijn vriendin Sam woont al langer in deze repressieve militaire staat en laat zich niet intimideren. Ze begint te schreeuwen tegen de verbouwereerde mannen in uniform en zie, ze worden binnengelaten.

Hoe ga je om met autoritaire regimes en met dictators?

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij EW. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Zo’n aanpak biedt inzichten voor de huidige tijd. Want hoe ga je om met autoritaire regimes en met dictators? De dialoog zoeken, is de reflex in Europa sinds twee vernietigende wereldoorlogen. Steeds zoeken Europese regeringsleiders naar overleg, onderhandelingen en een compromis. Dat werkt doorgaans binnen Europa.

Maar daarbuiten botst dit mooie streven nogal eens met de realiteit. Autoritaire machten kiezen liever provocatie als favoriete wapen. Wellicht omdat ze weten dat als ze hoog inzetten, het compromis dat Europese landen nastreven beter voor ze zal uitvallen.

Zo wil de Russische president Vladimir Poetin plots de klok terugzetten naar 1989, door te eisen dat de NAVO geen raketten of andere militaire middelen in voormalige Warschaupactlanden mag plaatsen. En Poetin denkt dat te kunnen afdwingen door te dreigen met een invasie van Oekraïne. Europa heeft er geen helder antwoord op en kijkt naar Washington.

Of neem Iran, met zijn stiekeme atoomprogramma. Terwijl de Verenigde Staten, zeker onder de vorige president, geen duimbreed willen toegeven aan het gedreig van de ayatollahs, blijft Europa vasthouden aan gesprekken. Op de tweede sterfdag van generaal Qassem Soleimani begin januari, koos Iran voor provocaties. Twee Israëlische kranten werden gehackt, met Irans vingerafdruk. Op de sites van The Jerusalem Post en Maariv verscheen een exploderende Israëlische kerncentrale, met de rode ring die de geliquideerde generaal altijd droeg. Tegelijk werden in Irak drones uitgeschakeld, die vermoedelijk de lucht in waren gestuurd door pro-Iraanse milities om in Bagdad dood en verderf te zaaien.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw