Kan Gommers niet vaccinatie-mascotte worden?

08 februari 2022Leestijd: 2 minuten
Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, praat de Tweede Kamer bij over de ontwikkelingen rond het coronavirus. Foto: ANP

Onverstandig dat Diederik Gommers toch langer doorgaat als lid van het OMT. Hij kan zijn kwaliteiten beter inzetten als aanjager in de media van het vaccinatieprogramma, schrijft Bram Hahn.

Diederik Gommers gaat toch door als lid van het Outbreak Management Team (OMT). Eigenlijk zou de intensivecare-arts in februari stoppen omdat na vijf jaar ook een einde komt aan zijn voorzitterschap van de Vereniging voor Intensive Care (NICE). En juist op basis van die rol en expertise nam Gommers zitting in het OMT. Maar nee, Gommers blijft nog even plakken, want de pandemie zit net op een kantelpunt, en hij vindt het ‘vanuit medisch oogpunt heel aantrekkelijk om daarover mee te denken’.

Talkshows

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn

Ideetje voor OMT-leden: zeg eens een keer niets

Doe nou niet, zou je zeggen, want het bevestigt de indruk dat het OMT een vastgeroeste club is van mensen die niet zonder de aandacht en macht kunnen en met adviezen blijven strooien tot het laatste virusdeeltje van de aardbodem is verdwenen.

Gommers was vaak tegenstrijdig in zijn uitspraken

Gommers is daarbij, laten we het voorzichtig uitdrukken, nogal volatiel geweest in zijn uitspraken over het coronabeleid, die soms bedoeld en onbedoeld in het geheel niet aansloten bij de adviezen van het OMT. De ene week zei hij geen problemen meer te verwachten in de zorg, een paar weken later sloeg hij alarm over een dreigende code zwart. Ook de tegenstrijdige berichten over al dan niet in het OMT blijven, onderstrepen zijn gebrek aan koersvastheid.

Dat neemt niet weg dat Gommers enorme kwaliteiten heeft. Hij is een empathische arts met oog voor de belangen van patiënten en zorgpersoneel, hij is een onvermoeibare en mediagenieke woordvoerder die altijd en overal tijd maakt om uitleg te verschaffen, hij is geduldig en kan goed het gesprek aangaan met mensen die er tegengestelde meningen op na houden. De manier waarop hij bijvoorbeeld het gesprek aanging met Famke Louise, een jonge artiest die zich keerde tegen de coronamaatregelen, was even ontroerend als effectief.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Vaccinatieprogramma kan wel een aanjager gebruiken

Waar echt behoefte bestaat aan iemand met Gommers’ kwaliteiten, is bij de vaccinatiecampagne. Want ondanks alle initiatieven, oproepen, drang en logistieke oplossingen, zoals prikken in de wijk en zelfs aan huis, blijft de vaccinatiegraad nog altijd een beetje achter bij wat werd gehoopt. Zeker bij de booster: enorm effectief tegen ernstige ziekte, maar het percentage stokt rond 60 procent. En de kans is groot dat de booster niet de laatste vaccinatieronde zal zijn.

Niemand kan op zo’n zachtaardige, maar tegelijk overtuigende toon aan een groot publiek uitleggen waarom vaccineren verstandig is. Dus, Diederik Gommers, zeg het OMT vaarwel en werp u op als mascotte van het nationale vaccinatieprogramma.