Storm Eunice bleek even een medicijn tegen cynisme

21 februari 2022Leestijd: 2 minuten

Het stormachtige weekeinde toonde, ondanks de slachtoffers en de schade, dat er ook noodsituaties zijn waarop het land wel goed is voorbereid, schrijft Joppe Gloerich.

Bij extreme weersomstandigheden, zoals afgelopen weekeinde, dringt zich soms de vraag op: hoe zou dat vroeger zijn gegaan? Dat stormen van het kaliber Dudley en Eunice tegenwoordig dagen van tevoren en met grote precisie worden voorspeld, danken we aan de moderne meteorologie. In vroeger tijden zouden veel schepen wel zijn uitgevaren, en heel wat zeelui zouden niet zijn teruggekeerd.

In de dagen voorafgaand aan Eunice kwam het KNMI met steeds onheilspellender waarschuwingen. Niet voor niets, weten we nu. De storm kwam zoals aangekondigd en was uitzonderlijk hevig, ook zoals voorspeld. Daardoor konden velen – van strandtenthouders tot vrachtwagenchauffeurs – maatregelen treffen. Vier levens eiste Eunice desondanks in Nederland. Was de storm niet zo breed en nauwkeurig aangezegd, dan was dat aantal vermoedelijk veel hoger geweest.

Behalve bewondering voor de meteorologie ontstond afgelopen weekeinde ook ontzag voor de voortvarendheid waarmee het puin werd geruimd. Natuurlijk was het zaterdagochtend op veel plekken nog een beetje – of flink – improviseren. En misschien had een deel van de schade ook kunnen worden voorkomen. Bijvoorbeeld in Amsterdam, waar wordt gesuggereerd dat de wortels van een deel van de pakweg vijfhonderd gesneuvelde bomen waren verzwakt door ondergrondse kabels, leidingen en werkzaamheden.

De keringen houden het: dat lijkt vanzelfsprekender dan het is

Maar feit is dat de instanties hun werk deden. NS en ProRail slaagden erin amper 36 uur na het begin van de storm de dienstregeling weer als normaal te laten draaien. Dankzij tijdig anticiperen was er voldoende capaciteit om overal in het land gehavende bovenleidingen in razend tempo te herstellen. Rijkswaterstaat idem dito – op de hoofdwegen liep het snel alweer goed door, ondanks duizenden omgewaaide bomen. En het water bereikte op sommige plekken een hoogte die maar eens in de vijf jaar voorkomt, maar dijken en keringen gaven geen krimp. Dat lijkt vanzelfsprekender dan het is.

De burger is de afgelopen jaren begrijpelijkerwijs cynisch geworden over wat de overheid vermag tijdens een crisis: slecht voorbereid, bureaucratisch, vertwijfeld, zwak. Vooral daarom was het, ondanks de slachtoffers en de schade, in zekere zin bemoedigend om te kunnen vaststellen dat er noodsituaties zijn waarop het land wel is voorbereid.