Premium Lock Welkom in de Nieuwe Koude Oorlog

26 februari 2022Leestijd: 5 minuten
Verslagenheid na Russische bombardementen op de Oost-Oekraïense stad Chuguiv. Foto: Aris Messinis / AFP

Dat Rusland Oekraïne binnenvalt, is geen verrassing, schrijft Zihni Özdil. Hierna gaan de Verenigde Staten enerzijds en Rusland en China anderzijds de strijd aan om Europa.

Op 1 januari dit jaar schreef ik over de geopolitieke belangen van Rusland. Wie die belangen de afgelopen jaren in acht nam, is niet verrast door de oorlog in Oekraïne.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Wat is de situatie? De Russische president Vladimir Poetin wil een regimeverandering in Oekraïne. In de beleving van de Russen worden zij gewurgd door de NAVO. De Maidanrevolutie in Kiev in 2014 maakte hun geopolitieke onderbuik, Oekraïne, onderdeel van een vijandige militaire alliantie. Want al stond een officieel NAVO-lidmaatschap niet op de agenda, sinds Barack Obama stellen Amerikaanse presidenten een omweg voor: geen lidmaatschap van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie, wel Amerikaanse raketten in Oekraïne.

Poetin is zelfs bereid om atoomoorlog te voeren

Met de inval van Oekraïne heeft Poetin duidelijk gemaakt dat het hem menens is. Hij is zelfs bereid een atoomoorlog te voeren, zo zei hij onomwonden. Niet zo verwonderlijk. Als u, al dan niet terecht, denkt dat u wordt gewurgd door iemand die sterker is, hebt u twee keuzes: niks doen en gewurgd worden of terugduwen en zo een fighting chance creëren om te overleven. Zo simpel is het.

Het is evenwel zeer onwaarschijnlijk dat Poetin, ondanks zijn agressieve retoriek, na Oekraïne zijn hand zal overspelen en NAVO-landen in de regio zal aanvallen. Zoals het Amerikaanse Center for Strategic and International Studies in januari al voorzag is een veel waarschijnlijker scenario dat er een Nieuwe Koude Oorlog zal ontstaan.

Met een nieuw IJzeren Gordijn dat begint in het noorden aan de grens met Finland en de Baltische staten, dat via Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië en Zuid-Azië wordt doorgetrokken en eindigt aan de zuidelijke flank van China. Want in deze Nieuwe Koude Oorlog zullen Moskou en Peking een innige alliantie vormen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw