René van Rijckevorsel Premium Corner

Als EU gezamenlijk energie inkopen? Ja, maar niet door Brusselse ambtenaren

24 maart 2022Leestijd: 2 minuten

De Europese Commissie pleit voor groepsgewijze aankoop van gas, namens de EU. Goed plan, vindt René van Rijckevorsel, maar besteed de inkoop wel uit aan buitenstaanders met ruime ervaring in internationaal zaken doen op het gebied van energie.

Vrijdag 25 maart staat tijdens de top van de Europese Raad ‘energie’ op het menu. De dreigende schaarste, vooral door de oorlog in Oekraïne, drijft de prijzen snel op. En uiteraard willen de lidstaten liefst helemaal geen zaken doen met het Rusland van Vladimir Poetin, dat nu nog dagelijks voor minstens 1 miljard euro aan energie aan de EU-lidstaten levert.

De Europese Commissie komt in mei met een gedetailleerd plan om tegen 2027 te stoppen met Russische fossiele brandstoffen. Rusland levert nu nog 40 procent van het EU-gas.

Commissie wil overgaan op gezamenlijke aankoop gas

De Europese Commissie heeft deze week voorgesteld om over te gaan tot gezamenlijke aankoop van gas. Het voorstel is gebaseerd op een idee van de Belgische premier Alexander De Croo en de Italiaanse premier Mario Draghi.

Gezamenlijke inkoop voorkomt dat lidstaten bijvoorbeeld in Qatar – geen fijn land als het gaat om mensenrechten, maar het is tenminste geen buurland binnengevallen – en de Verenigde Staten tegen elkaar gaan opbieden voor dezelfde voorraden. In de voorlopige conclusies van de Europese Raad wordt al voorgesorteerd op een gezamenlijke aankoop van gas, LNG en waterstof.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.