Premium Lock Als EU gezamenlijk energie inkopen? Ja, maar niet door Brusselse ambtenaren

24 maart 2022Leestijd: 2 minuten
Gasleidingen op een gaslocatie van de NAM. Foto: ANP

De Europese Commissie pleit voor groepsgewijze aankoop van gas, namens de EU. Goed plan, vindt René van Rijckevorsel, maar besteed de inkoop wel uit aan buitenstaanders met ruime ervaring in internationaal zaken doen op het gebied van energie.

Vrijdag 25 maart staat tijdens de top van de Europese Raad ‘energie’ op het menu. De dreigende schaarste, vooral door de oorlog in Oekraïne, drijft de prijzen snel op. En uiteraard willen de lidstaten liefst helemaal geen zaken doen met het Rusland van Vladimir Poetin, dat nu nog dagelijks voor minstens 1 miljard euro aan energie aan de EU-lidstaten levert.

De Europese Commissie komt in mei met een gedetailleerd plan om tegen 2027 te stoppen met Russische fossiele brandstoffen. Rusland levert nu nog 40 procent van het EU-gas.

Commissie wil overgaan op gezamenlijke aankoop gas

De Europese Commissie heeft deze week voorgesteld om over te gaan tot gezamenlijke aankoop van gas. Het voorstel is gebaseerd op een idee van de Belgische premier Alexander De Croo en de Italiaanse premier Mario Draghi.

Gezamenlijke inkoop voorkomt dat lidstaten bijvoorbeeld in Qatar – geen fijn land als het gaat om mensenrechten, maar het is tenminste geen buurland binnengevallen – en de Verenigde Staten tegen elkaar gaan opbieden voor dezelfde voorraden. In de voorlopige conclusies van de Europese Raad wordt al voorgesorteerd op een gezamenlijke aankoop van gas, LNG en waterstof.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw