Simon Rozendaal Premium Corner

Hoera, het lood in ons bloed is bijna verdwenen

11 maart 2022Leestijd: 4 minuten

Burgers worden dag in, dag uit blootgesteld aan giftig groen negativisme. Voor het broodnodige tegenwicht zet Simon Rozendaal zo af en toe goed groen nieuws in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan lood.

Een Amerikaanse psychotherapeut waarschuwt in een kersvers boek voor ‘giftig positivisme’. Daarmee bedoelt ze tijdens een scheiding of wanneer je een geliefde hebt verloren iets zeggen als: ‘Kop op, je zult zien dat je hier sterker uitkomt.’

Giftig groen negativisme: ‘We gaan eraan’

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Okay, goed punt, maar minstens even ernstig lijkt mij een verschijnsel dat ik ‘giftig groen negativisme’ zou willen dopen. Zes meter zeespiegelstijging, de bramen rukken op, het gaat slecht met de grutto, mag ik nog kinderen op aarde zetten, overal PFAS, we gaan eraan.

Sommige van deze zorgen zijn tot op zekere hoogte terecht, maar het wordt zo vreselijk overdreven. Tevens krijgen allerlei buitengewoon positieve ontwikkelingen nauwelijks aandacht. Onlangs had de Volkskrant zowaar eens een keer goed groen nieuws. Volgens het RIVM was de luchtkwaliteit alweer verbeterd. Het bericht had niet misstaan op de voorpagina, maar was verstopt op ­pagina 10, in het kleinste formaat denkbaar (een zogeheten eenkolommertje).

Burgers worden dag in, dag uit blootgesteld aan giftig groen negativisme. Voor het broodnodige tegenwicht zet ik zo af en toe goed groen nieuws in de schijnwerpers. Vandaag is het de beurt aan lood.

Lood, in tegenstelling tot PFAS wél behoorlijk giftig, zat ooit overal in

Dat zat ooit overal in. In dat opzicht lijkt het wel een beetje op PFAS (met als verschil dat lood wél behoorlijk giftig is). Het zat in verf (loodwit), in potloden, al sinds de Romeinen in waterleidingen, via soldeer in ingeblikt voedsel, glazuur, het zit nog steeds in startaccu’s van auto’s en het zat in de benzine.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.