Roelof Bouwman Premium Corner

In Amsterdam weten ze niet half hoe gek ze zijn

08 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Geen regeringszetel, maar één betaaldvoetbalclub, een spuuglelijk stadhuis, ondanks Anne Frank volop Jodenhaat en al meer dan honderd jaar linkse wethouders. Nederland heeft de merkwaardigste hoofdstad van Europa, schrijft Roelof Bouwman.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Amsterdam is in veel opzichten een raar oord.

Zo is het weliswaar de hoofdstad van ons land, maar niet de residentie. Nederlanders weten niet beter, maar veel buitenlandse bezoekers vinden het maar curieus. Wat zou er toch met Amsterdam aan de hand zijn, dat de Nederlandse ministers en ook onze Koning liever 60 kilometer verderop hun werkzaamheden verrichten, in Den Haag?

Sportfans kost het meestal weinig moeite om nóg een merkwaardigheid van onze hoofdstad te noemen: er is – sinds de teloorgang van FC Amsterdam, in 1982 – maar één betaaldvoetbalclub. Dat is niet alleen een opvallend verschil met Rotterdam (drie betaaldvoetbalclubs) en ‘zelfs’ Eindhoven (twee), maar ook met de meeste collega-hoofdsteden in Europa.

Geen andere hoofdstad heeft zo’n lelijk visitekaartje als de Stopera

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Liefhebbers van architectuur staan bij hun eerste bezoek aan Amsterdam vaak van iets heel anders te kijken. Het gebeurt wanneer ze zien welk gebouw dienst doet als stadhuis.

Dat is, zoals bekend, de in 1986 geopende Stopera, bijgenaamd ‘het kunstgebit’. Geen enkele andere hoofdstad van ons continent heeft zo’n lelijk visitekaartje.

De kwestie is extra pijnlijk omdat een paar honderd meter verderop, op de Dam, het misschien wel mooiste stadhuis ter wereld staat. Ontworpen door de befaamde architect Jacob van Campen en in gebruik genomen in 1655. Belangrijkste ruimte: de weelderig gedecoreerde burgerzaal.

Maar helaas: in 1808, onder koning Lodewijk Napoleon, veranderde het prestigieuze bouwwerk in een koninklijk paleis. Dat is sindsdien zo gebleven.

Je zou vermoeden dat antisemitisme op laag pitje staat in Amsterdam

Amsterdam is ook het decor van het wereldberoemde oorlogsdagboek van Anne Frank. Antisemitisme, zo zou je kunnen vermoeden, zal in de stad dus wel op een heel laag pitje staan.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.