Britse ambassadeur: Internationaal recht moet zegevieren

04 maart 2022Leestijd: 3 minuten
Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Foto: ANP/ Remko de Waal

De illegale en niet uitgelokte Russische inval van Oekraïne begon een week geleden. Een week waarin Europa, maar ook de rest van de wereld, voorgoed is veranderd. De beelden van een oorlog in Europa in de 21ste eeuw zullen voor altijd op ons netvlies gebrand staan, schrijft de Britse ambassadeur Joanna Roper in een ingezonden opinie.

Joanna Roper (1969) is ambassadeur voor het Verenigd Koninkrijk in Nederland. Daarnaast is zij Permanent Vertegenwoordiger voor het Verenigd Koninkrijk bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

De internationale respons is sneller, meer gecoördineerd en strenger dan de Russische president Vladimir Poetin had verwacht. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland bieden, samen met onze bondgenoten en internationale partners, financiële, militaire en humanitaire hulp aan Oekraïne. Tegelijkertijd hebben wij een ongekend fors pakket sancties tegen Poetin en zijn regime afgekondigd.

Twee weken geleden schreef Jelte Wiersma in EW dat het Verenigd Koninkrijk een belangrijke rol heeft als het gaat om de veiligheid van Europa. Nu zien wij dat het Verenigd Koninkrijk die rol daadwerkelijk op zich neemt. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland staan schouder aan schouder met Oekraïne. Samen komen we op tegen de Russische agressie.

Maar terwijl de wereld – terecht – bezig is met wat zich op dit moment afspeelt, moeten we ook naar de toekomst kijken. Onze regeringen zijn ervan overtuigd dat deze Russische daden niet onbeantwoord kunnen blijven. Premier Boris Johnson en premier Mark Rutte hebben dit deze week allebei duidelijk gemaakt.

Poetin schendt het internationaal recht, waaronder het Handvest van de Verenigde Naties en andere internationale afspraken over vrede en veiligheid. Mensenrechten worden op grote schaal geschonden. Wij hoopten dit nooit meer mee te maken.

Het internationale recht moet een belangrijke rol gaan spelen

De rest van de wereld moet deze gruweldaden beantwoorden. Het beschermen van de internationale rechtsorde, in het bijzonder via de internationale organisaties in Den Haag, zullen hierbij een belangrijke rol spelen. Deze week heeft het Verenigd Koninkrijk – samen met 37 andere landen, waaronder Nederland – het Internationaal Strafhof verzocht de Russische oorlogsmisdrijven te onderzoeken. Door deze internationaal gecoördineerde actie kan de hoofdaanklager bij het Hof per direct en zonder rechterlijke goedkeuring een strafrechtelijk onderzoek beginnen.

We gedenken ook de Russische aanslag in de Britse stad Salisbury

En we gedenken dezer dagen nog een andere gruwelijke gebeurtenis. Het is deze week vier jaar geleden dat Russische agenten in de Britse stad Salisbury een aanslag pleegden met chemische wapens. Vijf mensen raakten bij de aanslag gewond, één persoon is daarbij om het leven gekomen.

De hele wereld keek toen naar Den Haag en naar de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW), die vaststelde dat het zenuwgas novichok bij die aanslag is gebruikt. Tot op de dag van vandaag blijft Rusland zijn verantwoordelijkheid voor deze aanslag ontkennen. Daarnaast verdedigt Rusland het gebruik van chemische wapens door het Assad-regime tegen de Syrische bevolking.

Russische desinformatie wordt door de hele wereld onderkend

Deze Russische desinformatie wordt door de gehele wereld onderkend. De internationale organisaties in Den Haag – internationale stad van vrede en recht – zullen de komende maanden en jaren een belangrijke rol spelen.

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn vastbesloten om samen met onze partners Rusland internationaal te isoleren. We zullen de strijd voor vrijheid en democratie van de Oekraïners blijven steunen. Poetin heeft duidelijk gemaakt dat hij het internationale recht aan zijn laars lapt en dat hij niets geeft om mensenlevens. Daarom moeten wij hem ter verantwoording roepen en ervoor zorgen dat het recht zegeviert.