Premium Lock Dank aan Poetin voor verenigen Westen tegen Xi’s China

09 april 2022Leestijd: 5 minuten
De Russische president Poetin en de Chinese president Xi Jinping. Foto: via AP

China’s dictator Xi Jinping baalt. Gebruikmakend van de westerse wereldorde manoeuvreerde hij zijn land gestaag naar de nummer één-positie. Maar Vladimir Poetins aanval op Oekraïne heeft de vrije wereld verenigd. Niet alleen tegen Poetins Rusland, maar ook tegen het veel gevaarlijkere China van Xi. Poetin heeft de beschaving zo een paradoxale dienst bewezen, schrijft Jelte Wiersma.

Joe Biden, Boris Johnson, Olaf Scholz, Jens Stoltenberg en Ursula von der Leyen laten er geen misverstand over bestaan: de vrije wereld pikt het niet meer. Terwijl westerse leiders meestal bereid zijn tot overleg en compromissen met niet-westerse landen, heeft Vladimir Poetin met de aanval op Oekraïne een grens overschreden. Wat daarbij opvalt, is dat deze westerse leiders zich niet alleen fel uitlaten over Poetins Rusland, maar ook over Xi’s China.

Lees ook dit commentaar van Robbert de Witt: Westen moet voorkomen dat Xi pad van Poetin gaat volgen

Dat begon al vrij snel nadat Poetin zijn troepen op 24 februari Oekraïne liet binnenvallen. Xi weigerde de invasie te veroordelen en de Chinese staatsmedia, spreekbuis van Xi, schaarden zich achter Poetin of zwegen. De ene na de andere westerse leider veegde Xi in telefoongesprekken of publiek de mantel uit. De Chinese leider werd te verstaan gegeven dat hij Poetin ervan moest overtuigen om zich terug te trekken. En Xi mocht geen militaire of andere steun aan Poetin geven, want anders zwaaide er wat. De Amerikaanse president Biden (Democraat), de verreweg zwaarst wegende stem in de vrije wereld, zei dat luid en duidelijk. Niet lang daarna begonnen Chinese staatsmedia minder eenzijdig te berichten.

Xi Jinping bindt in – voorlopig

Steun aan Poetin geeft Xi niet. Hij weet sinds de aanval op Oekraïne dat de dreigementen van de vrije wereld om sancties in te stellen, serieus zijn. Xi’s pogingen om Poetin tot een staakt-het-vuren te bewegen, zijn mislukt. Voor Xi is dit alles nogal vernederend. Hij moet luisteren naar het Westen en ‘vriend’ Poetin luistert niet naar hem. Het vriendschapsverdrag dat de twee in 2021 sloten, bleek waardeloos.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw