Premium Lock Hulde voor Halsema: verbied verkoop wiet aan toeristen

12 april 2022Leestijd: 3 minuten
Coffeeshop Smokey op het Rembrandtplein. Foto: ANP

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema (GroenLinks) wil een verbod op de verkoop van wiet aan toeristen. Dit zou het einde betekenen voor 100 van de 166 Amsterdamse coffeeshops. Een goede eerste stap op weg naar het volledig verbannen van wietverkoop, schrijft Jelte Wiersma.

Femke Halsema heeft als burgemeester van Amsterdam een metamorfose doorgemaakt. Sinds haar aantreden in 2018 heeft zij, zoals alle burgemeesters, de wettelijke plicht om de orde en veiligheid in haar stad te handhaven. Die plicht zorgde er al voor dat zij in 2021 preventief fouilleren instelde. Het aantal steek- en schietpartijen liep zo snel op, dat zij zich daartoe genoodzaakt voelde. Tot ergernis van de linkse meerderheid in de gemeenteraad. Maar de raad gaat daar niet over.

Linkse luchtkastelen

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van de burgemeester en die heeft nagenoeg absolute macht als wetshandhaver. Halsema ziet hoe linkse luchtkastelen over niet handhaven van de wet Amsterdam tot een paradijs voor criminelen maakt. Vooral de kwetsbaren in de samenleving zijn daarvan de grootste slachtoffers. Zij wonen in de buurten die het meest lijden onder de misdaad. Wie oprecht kwetsbaren wil beschermen, zal altijd voor wetshandhaving zijn – te beginnen met veiligheid. Halsema, lid van een partij met anarchistische wortels en trekken, heeft dat als burgemeester ook ontdekt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw