Premium Lock Links heeft arbeiders niets meer te bieden

26 april 2022Leestijd: 3 minuten
Viering van de Dag van de Arbeid in het centrum van Rotterdam vorig jaar. foto: ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Linkse politici hebben de mond vol van diversiteit, islamofobie, warmtepompen, Zwarte Piet en genderneutrale wc’s. Maar hun kiezers willen degelijk onderwijs, bestaanszekerheid en een rem op migratie, schrijft Roelof Bouwman. Een overdenking aan de vooravond van de Dag van de Arbeid.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media

Het is weer zover: aanstaande zondag, op 1 mei, wordt wereldwijd de Dag van de Arbeid gevierd. ‘Een dag is ’t van vreugde / Een dag is ’t van strijd / Een dag aan het ’t ontwaken der volk’ren gewijd,’ zongen de socialisten vroeger.

Omdat de Dag van de Arbeid nooit is uitgeroepen tot nationale feestdag – Nederland is wat dat betreft een uitzondering – en bovendien decennialang werd overschaduwd door Koninginnedag (30 april), is de viering in onze contreien altijd relatief bescheiden geweest. De laatste jaren is van 1 mei-activiteiten zelfs nauwelijks nog iets te merken.

Links heeft nog maar weinig affiniteit met ‘praktisch geschoolden’

Misschien is dat wel passend. Want van affiniteit met de denk- en leefwereld van wat we vroeger arbeiders noemden – inmiddels is de term ‘praktisch geschoolden’ in zwang – is aan de linkerkant van het politieke spectrum geen sprake meer.

Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs: Waarom het nooit meer wat wordt met de PvdA 

De oude socialisten wisten het nog: vooral mensen met een smalle beurs hebben behoefte aan betaalbare huren, een goede ziektekostenverzekering, ontslagbescherming en een fatsoenlijke uitkering bij werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of ouderdom.

Maar, zo concludeerde een PvdA-werkgroep in 2021, nadat de partij jarenlang had bijgedragen aan flexibilisering, liberalisering en deregulering van economie en samenleving, bestaanszekerheid is als kernboodschap ‘ongeschikt’. Het moet ‘moderner’, met ‘meer aandacht voor diversiteit’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw