Premium Lock Ontluisterende persconferentie van D66 over #MeToo-kwestie

21 april 2022Leestijd: 3 minuten
Op het partijbureau van D66 gaven partijvoorzitter Victor Everhardt en partijleider minister Sigrid Kaag een toelichting op hoe de partij is omgegaan met het grensoverschrijdend gedrag van voormalig voorzitter van de D66 talentencommissie, Frans van Drimmelen in 2015, jegens de toenmalige vrouwelijke directeur van het partijbureau. ANP / Hollandse Hoogte / Dirk Hol

Ronduit amateuristisch ging D66 om met de klacht over grensoverschrijdend gedrag van een partijmastodont tegenover de vrouwelijk directeur van het D66-partijbureau. De behandeling van de klacht bereikte een apotheose op een ontluisterende persconferentie van de partijtop.

D66-leider Sigrid Kaag en partijvoorzitter Victor Everhardt hadden op zijn zachtst gezegd geen sterk optreden. Ze maakten herhaaldelijk excuses dat ze niet goed waren omgegaan met de klacht van de ‘vrouwelijke  betrokkene’, zoals Kaag het slachtoffer noemde, maar goed moest worden begrepen dat nou eenmaal in elke organisatie fouten worden gemaakt. Of de kritische D66-leden, die zich afgelopen week massaal meldden, hiermee genoegen nemen, is de vraag.

De gang van zaken bij D66 illustreert vooral hoe ook een partij die de vrouwenrechten hoog in het vaandel heeft staan, de ernst kan ontgaan van wat #MeToo is gaan heten en door allerlei onthullingen, zoals bij The Voice, alsmaar hoger op de agenda is gekomen.

#MeToo

Lees ook dit verhaal over de #MeToo-doofpot bij D66

De kwestie bij D66 speelde rond de Kamerverkiezingen van maart 2021. D66-prominent Frans van Drimmelen werd door onderzoekers van BING in een rapport vrijgepleit van grensoverschrijdend gedrag, maar naar vorige week uit de Volkskrant bleek, verscheen er later ook een tot nu toe geheim gebleven bijlage waarin stond dat Van Drimmelen de vrouw wel degelijk onheus had bejegend. Maar D66 trok daar geen consequenties uit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw