Premium Lock Schiet nou eens op met kernenergie

09 april 2022Leestijd: 3 minuten
Kerncentrale Borssele. Foto: ANP LEX VAN LIESHOUT

Columnist Zihni Özdil was altijd een fel tegenstander van kernenergie. Maar de mensheid heeft het verprutst, schrijft hij. Het laatste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, het IPCC, bewijst dat we geen andere keus meer hebben.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Het is september 2020. Jonge klimaatactivisten van Extinction Rebellion Nederland organiseren een fietsprotest in Amsterdam. Ik besluit om naar ze toe te gaan en mee te fietsen. Maar zover komt het niet. ‘Jij bent niet welkom!’ roepen ze. Ik verstar van verbazing. Leuzen als ‘jij geeft rechts een podium!’ En ‘ga maar met je nazi-vriendjes spelen!’ vliegen me om de oren. Enigszins aangedaan druip ik af. Met allerlei flashbacks over hoe ik als gymnasiast door uitsmijters als enige uit de rij werd gehaald als ik wilde uitgaan.

De boze jongeren refereerden waarschijnlijk aan het feit dat ik in debat ga met rechtse mensen. Ironisch genoeg ook over de klimaatcrisis. Dat sommigen aan de rechterkant van het politieke spectrum er blind voor zijn dat de fossiele industrie het voortbestaan van de menselijke beschaving bedreigt, zeg ik ze recht in hun gezicht.

Maar dat mag dus niet van Extinction Rebellion NL. Ik weet niet of ik werd geweigerd door de organisatie of door meelopende activisten. Maar het viel me op dat dat hele protest nagenoeg blank was. ‘Veel succes dan,’ dacht ik onderweg naar huis. ‘Lekker Turken weigeren die een breed publiek willen bereiken, terwijl je de openbare weg blokkeert en burgers irriteert.’

Een stormram laat je liggen zodra je de poorten hebt geopend

Dat racisme niet enkel een rechts fenomeen is, wist ik al lang. Toch doet het me pijn dat blanke linkse jongeren meer dichtgetimmerd lijken dan ooit. Want ze hebben groot gelijk over de klimaatcrisis. De verdienste van de originele Extinction Rebellion UK is dan ook dat ze in het publieke debat als een stormram de klimaatcrisis weer op de agenda hebben gezet.

Lees deze column van Simon Rozendaal: Nee, kernafval blijft niet eeuwig levensgevaarlijk

Kernenergie

Om in de metafoor van Middeleeuwse oorlogvoering te blijven: een stormram laat je liggen zodra je de poorten hebt geopend. Daarna stap je over op preciezere wapens. Extinction Rebellion begrijpt dat niet. Terwijl de beweging steeds meer opgaat in een marginale cultus die steeds meer mensen van zich vervreemdt, gaan de ontwikkelingen steeds sneller.

Toen ik in september 2020 nog aansluiting probeerde te zoeken bij de Turken-weigeraars van Extinction Rebellion NL, rebelleerde de woordvoerder van de Britse afdeling tegen haar eigen club.  ‘Ik ben afgehaakt bij Extinction Rebellion,’ schreef ze in de Daily Mail, ‘omdat ik als dochter van immigranten uit de Punjab zag hoe mijn club neerkijkt op gewone mensen.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw