Premium Lock Tijd om dieperliggende oorzaken van onderwijsproblemen te benoemen

15 april 2022Leestijd: 4 minuten
Basischool. Foto: ANP

Het onderwijs staat er belabberd voor. Dat valt op te maken uit het rapport waarin de Inspectie van het Onderwijs zoals elk jaar de balans opmaakt. Om het tij te keren, moeten ook de onderliggende en ongemakkelijke oorzaken van de problemen in het onderwijs bespreekbaar worden, schrijft Ruud Deijkers.

Nog geen derde van de leerlingen haalt het streefniveau voor schrijfvaardigheid en voor rekenen staan ze er nog veel slechter voor, blijkt uit het rapport De Staat van het Onderwijs 2022. Er is een groot tekort aan leraren en de leraren die er zijn, zijn niet in staat het niveau op te krikken. Kinderen van wie de ouders dat kunnen betalen, volgen bijlessen om het hoogste niveau te halen. Wie geen aanvullend onderwijs krijgt, valt buiten de boot.

Beste scholen 2022

Vergelijk op de website van EW 3.063 afdelingen van 1.247 schoolvestigingen met vwo, havo en vmbo:

 

> Denominatie en onderwijsvisie

> Percentage stapelaars
> Aanwezigheid gymnasium
> Tweetalig onderwijs
> Certificaat voor Engelse taal
> Bevindingen van de Inspectie
> Technasia

> Klik hier voor uitleg bij de cijfers

Om de hoop niet volledig te ontnemen, wijst de onderwijsinspectie op Zweden en Ierland. Daar wisten ze de neergaande trend in onderwijsresultaten te keren door fors te investeren in het bijbrengen van basisvaardigheden. Zo’n ommekeer zou in Nederland ook mogelijk moeten zijn. De Inspectie legt de verantwoordelijkheid daarvoor grotendeels bij de schoolbesturen. Zij moeten maar slimme strategieën bedenken om voldoende leraren voor de klas te krijgen – en te houden.

Kostbare lapmiddelen

Het kabinet wil ook inzetten op basisvaardigheden als taal, rekenen en ‘burgerschap’. Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma (VVD) lanceert in de zomer een masterplan.

Mooi dat de Inspectie en de minister hun best doen de moed erin te houden. Maar het valt te bezien of het masterplan meer biedt dan dure lapmiddelen voor kortdurende verlichting. Zolang de wortels van de problemen ongemoeid blijven, zal er weinig veranderen.

Zo stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek vast dat de achterstanden van basisschoolleerlingen vooral samenhangen met het opleidingsniveau van ouders, het land van herkomst van ouders, de verblijfsduur in Nederland en of het gezin in de schuldsanering zit.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw