Trump vervolgen? Het is een onmogelijke keuze

23 april 2022Leestijd: 3 minuten
Mitch McConnell, Donald Trump en Kevin McCarthy. Foto: ANP

De leiders in de Republikeinse Partij wilden na 6 januari van president Donald Trump af. Hun aarzeling om door te pakken en dus zo Trump weg te laten komen met zijn aanval op de democratie, zorgt nu voor problemen. Een chique oplossing om Trump daarvoor te straffen, is er niet meer, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Minister van Justitie Merrick Garland wilde zijn ministerie weer saai maken. Onder president Donald Trump kwam Justitie te vaak en te negatief in het nieuws. Trump bemoeide zich graag met het ministerie dat in theorie onafhankelijk opereert van de president, maar formeel niet onafhankelijk is.

Trump zit nog niet in het beklaagdenbankje

Met dat soort ongeschreven gebruiken had Trump als president weinig op. Zo vroeg hij onder meer het ministerie om de verkiezingsuitslag van 2020 als ‘corrupt’ te bestempelen. Het was een van de vele pogingen van Trump om de presidentiële verkiezingen te beschimpen. Dat mondde uit in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

Garlands ministerie doet daar onderzoek naar en moet uiteindelijk een beslissing nemen over wie voor die aanval op de democratie wordt vervolgd. Momenteel zijn al meer dan 800 personen in staat van beschuldiging gesteld wegens hun deelname aan de bestorming. Sommigen worden zelfs verdacht van het aanzetten tot een opstand. Donald Trump zit niet in het beklaagdenbankje, maar  hoelang nog?

Onderzoekscommissie kan vragen om vervolging van ex-president

Eind maart schreef een federale rechter in een uitspraak een opmerkelijke bijzin: Trump had volgens de rechter zeer waarschijnlijk strafbaar gehandeld in zijn poging om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken. De zin stond in een uitspraak die draaide om een verzoek van de onderzoekscommissie die het Huis van Afgevaardigden instelde naar 6 januari. De commissie wilde toegang tot bepaalde documenten en kreeg die van de rechter. De toespeling over Trumps handelen kreeg geen direct gevolg, want daar ging de rechtszaak niet over.

Het gevaar voor Trump schuilt in het onderzoek van de commissie. Die kan uiteindelijk het ministerie vragen om vervolging van de ex-president. Zo kan Garland de onafhankelijkheid en saaiheid van zijn ambt nastreven, een besluit over Trump zal dat allerminst zijn.

De onafhankelijkheid van zo’n besluit staat onder druk. Garland heeft als Democraat, benoemd door een Democratische president, de schijn tegen. Hoe wenselijk is het om een ex-president te vervolgen?

Republikeinen hadden voor Trumps impeachment moeten stemmen

Lees ook deze reconstructie: De bestorming van het Capitool

Het spijtige is dat de politiek zo’n drama had kunnen voorkomen. Uit recente opnamen blijkt dat de top van de Republikeinse Partij na de bestorming van het Capitool klaar was met Trump. Kevin McCarthy, aanvoerder van de partij in het Huis, zei dat hij het had gehad met Trump en hem zou adviseren ontslag te nemen. Republikeins Senaatleider Mitch McConnell verwachtte dat Democraten een afzettingsprocedure zouden beginnen en Trump zo zou worden bestraft.

Die impeachment kwam er, maar zowel McCarthy als McConnell stemde tegen toen het moment daar was. Het was de laatste kans om Trump op politieke wijze te bestraffen voor zijn handelen. Nu zal Garland een onmogelijke keuze moeten maken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.