Premium Lock VU schrapt cum laude. Onzinnige nieuwlichterij

20 april 2022Leestijd: 3 minuten
Hoofdgebouw Vrije Universiteit Amsterdam. Foto: ANP/ Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

De Faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam schrapt de kwalificatie cum laude voor hoog scorende masterstudenten. Cum laude zou zorgen voor te hoge druk en de nadruk leggen op presteren in plaats van leren. Dit is betreurenswaardige nieuwlichterij, schrijft Jelte Wiersma.

Betere en toekomstbestendiger artsen. Dat is wat geneeskunde hoopt te bereiken door afschaffing van de kwalificatie cum laude en van cijfers. Hester Daelmans, hoofd master geneeskunde, zegt het zo: ‘De cum laude legt te veel nadruk op presteren in plaats van leren. Het draait niet meer om de eenling die wil excelleren, maar om iemand die in teamverband wil leren en samenwerken. Wat we veel zagen, was dat studenten vooral bezig waren met het halen van een hoog cijfer, dus met waar ze goed in waren, in plaats van wat ze nog niet zo goed konden. Met het afschaffen van cijfers en de cum laude worden ze gestimuleerd aan hun verbeterpunten te werken.’

Ranglijsten hoger onderwijs

  • Vergelijk 2.182 opleidingen
  • Medailles voor topopleidingen
  • Feiten en cijfers voor studiekeuze
  • Kansen op de arbeidsmarkt

Naar Beste studies 2021

Op schouders voorouders

Cum laude is Latijn voor ‘met lof’. De kwalificatie geldt voor studenten die gemiddeld een 8 of hoger halen en op geen enkel vak lager scoren dan gemiddeld een 7. Sinds het schooljaar 2015/2016 mogen ook middelbare scholen de kwalificatie afgeven. Boven cum laude staan nog magna cum laude (met groot lof) en summa cum laude en maxima cum laude (met de hoogste lof). Prachtige kwalificaties die studenten wegens het Latijn eraan herinneren dat zij staan op de schouders van hun Europese voorouders.

Daelmans zegt: ‘We hopen er (met de afschaffing) dokters mee te krijgen die zijn ingesteld op een leven lang leren. We proberen onze studenten te leren om niet meer met elkaar in competitie te zijn, maar om samen te werken. Zaken als zelfsturend leren, zelfuitdaging, leiderschap en teamwerk zijn in dit verband belangrijk.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.