Premium Lock Poetin kan Franse en Duitse zwakte ruiken vanuit Moskou

31 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Franse president Macron (L) en Duitse bondskanselier Scholz in Berlijn. Foto: John MACDOUGALL / AFP

Parijs en Berlijn vertonen oud gedrag, Poetin ruikt hun zwakte. Van een verenigd Europa heeft de Russische president weinig meer te vrezen, kun je concluderen na bijna honderd dagen oorlog in Oekraïne, schrijft Robbert de Witt.

De aanvankelijke schok en woede over een oorlog in Europa zijn weggezakt, en daarmee de eensgezindheid om president Volodymyr Zelensky bij te staan tegen de Russische agressor.

De machtigste EU-lidstaten spelen geen glansrol. Allereerst Duitsland. De Duitsers kregen in februari een klap in het gezicht van Poetin. Decennialang waren opeenvolgende Duitse regeringen – of zij nu links of rechts waren – ervan overtuigd dat confrontatie niet de manier was om Rusland tegemoet te treden. Dat Poetin toch doodleuk koos voor oorlog, leidde tot gevoelens van gêne in Berlijn over de eigen naïviteit. Berlijn beloofde zich te gaan herbewapenen. Maar inmiddels lijken de Duitsers van zichzelf te zijn geschrokken. Militaire hulp komt amper op gang, tot grote frustratie van Zelensky.

olieboycot

Lees ook het commentaar van René van Rijckevorsel: Ondanks olieboycot Rusland gezichtsverlies voor EU

Macron: Oekraïne moet onderhandelen en dus gebied opgeven

Die andere grootmacht in de EU is niet daadkrachtiger. De Franse president Emmanuel Macron wil vooral voorkomen dat Rusland wordt vernederd, herhaalt hij steeds. Poetin moet een uitweg worden geboden om het bloedvergieten in Oekraïne te stoppen. Macron oppert dat Zelensky moet gaan onderhandelen – en dat betekent dat Oekraïne dan maar gebied zal moeten opgeven.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.