Premium Lock Wie heeft lef om op te komen voor status quo abortus en euthanasie?

12 mei 2022Leestijd: 3 minuten
Solidariteitsdemonstratie in Amsterdam voor recht op abortus. Foto: ANP KOEN VAN WEEL

Zoals zoveel kwesties in Amerika, waar het federale recht op het zwangerschapsafbreking mogelijk verdwijnt, dreigt gepolariseerd abortusdebat naar Nederland over te waaien. Zorgwekkend, schrijft Gertjan van Schoonhoven: de relatieve rust rond de ‘ethische kwesties’ is een groot goed.

Ondanks alle overeenkomsten en overeen­komende belangen blijken de Verenigde Staten – als het erop aankomt – steeds weer een heel ander land te zijn dan Nederland. Ze doen dingen anders daar, om de beroemde woorden van de Britse schrijver L.P. Hartley te citeren. Maar radicale politieke en sociale bewegingen die zich er roeren – of ze nou heel links zijn of heel conservatief of reactionair – waaien over en beïnvloeden aan deze kant van de oceaan vaak hevig het debat.

Zie Black Lives Matter en de woke-beweging. En zie – anderzijds – de invloed van het trumpisme en van Pro Life, dat zich ook in Nederland met groeiend zelfvertrouwen keert tegen de liberale euthanasie- en abortus­praktijk. Met de ChristenUnie zit die puriteins-religieuze beweging zelfs in het kabinet. De partij noemt het ‘hartverscheurend’ dat er zo’n 30.000 abortussen per jaar zijn en wil een ‘abortusvrije samenleving’.

Na decennia debatten iets van pragmatisch evenwicht rond abortus

Abortus

Lees ook dit commentaar van Gerry van der List: Het blijvende ongemak over abortus

Maar de verschillen zijn verder groot. In Nederland lijkt het onvoorstelbaar dat de liberale abortuspraktijk serieus in gevaar komt – zoals in Amerika staat te gebeuren. Niet omdat heel Nederland lekker liberaal over abortus denkt. Nee dus. Wel omdat er na decennia van heftige debatten en protesten over dat onderwerp iets van een pragmatisch evenwicht is ontstaan.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw