Premium Lock Olaf Scholz, de treuzelaar in Berlijn die maar geen wapens wil leveren

03 mei 2022Leestijd: 4 minuten
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Foto: Kay Nietfeld/DPA Photo

Terwijl de meeste NAVO-landen Oekraïne kort na de Russische inval militaire steun toezegden, bleef het lang stil in Berlijn. Steeds weer kwam de Duitse bondkanselier Scholz met uitvluchten om maar geen wapens te hoeven leveren. Maar de pacifistische Duitse reflex om schone handen te houden, is een doodlopend pad, schrijft Robbert de Witt.

Robbert de Witt is redactiechef bij EW. Hij schrijft wekelijks een column over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Als hij zo doorgaat, zou ook Olaf Scholz wel eens zijn eigen werkwoord kunnen krijgen. Net als zijn voorganger. Want bij grote kwesties bekeek Angela Merkel, de bondskanselier die er eind vorig jaar mee ophield, eerst kalm en langdurig het probleem van alle kanten voordat zij een besluit nam: merkelen werd het genoemd. Hoewel nog maar net begonnen in het Kanzleramt, geldt Scholz inmiddels als Zauderer, treuzelaar.

Terwijl de meeste NAVO-landen na de Russische invasie van Oekraïne vlot hun steun uitspraken aan Oekraïne en militaire steun toezegden, bleef het lang stil in Berlijn. Totdat Scholz vrij plotseling ongekende investeringen in de Duitse defensie aankondigde. Eindelijk zegde Duitsland toe de belofte van 2 procent van de begroting te besteden aan de Bundeswehr. Om te beginnen komt er een eenmalig fonds van 100 miljard euro. En toen was het weer stil, tot grote ergernis van velen in Duitsland en van buitenlandse bondgenoten.

Steeds weer kwam de regering met uitvluchten

Steeds weer kwam Scholz’ regering met uitvluchten om maar geen wapens te hoeven leveren aan Oekraïne, behalve een veldhospitaal en vijfduizend helmen. Terwijl Amerika, Groot-Brittannië en onder meer ook Nederland zwaardere wapens gingen sturen om de Oekraïners te helpen tegen de Russische overmacht, gaf Scholz – en zijn partij, de sociaal-democratische SPD – niet thuis.

Lees ook deze blog van Robbert de Witt: Poetin schiet ook het Duitse zelfbeeld kapot

Volgens de regering in Berlijn waren er onvoldoende wapens direct te leveren. Toen weer moesten de Oekraïense militairen eerst worden getraind om met de geavanceerde Duitse wapens om te gaan. Bovenal herhaalden prominente SPD’ers geen kernoorlog te willen uitlokken, waarmee het Kremlin dreigde. Dat was een achterhaald argument, want intussen leverden diverse NAVO-landen allang pantser­wagens, raketsystemen en artillerie.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw