Gerlof Leistra

‘Halfwassen’ boa’s moeten geen agentje spelen

27 juni 2022Leestijd: 2 minuten

Boa’s mogen vanaf vrijdag 1 juli een wapenstok dragen en krijgen binnenkort ook handboeien. Zij houden toezicht op straat, maar moeten de handhaving van de openbare orde aan de politie overlaten. Maak er dan ook geen halve politie van, vindt Gerlof Leistra.

Vooropgesteld: het werk van Buitengewoon Opsporingsambtenaren is uitermate nuttig. Omdat boa’s veel op straat zijn, zien ze veel. Hun informatie is goud waard voor de politie. Maar het is niet de bedoeling dat boa’s agentje gaan spelen. Dat risico ontstaat als ze worden uitgerust met wapenstok en handboeien.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Toezicht houden is iets anders dan handhaven. Die laatste taak is voorbehouden aan de politie. Boa’s zijn niet opgeleid om politietaken te verrichten. Ze dragen geen vuurwapen en hebben ook geen pepperspray aan hun koppelriem hangen.

Meer wapens voor boa’s: verkeerd signaal

Na elk geweldsincident pleiten de bonden van boa’s voor meer wapens. Hoe verleidelijk ook om ze die te geven, het is een verkeerd signaal. Een hulpverpleger laat je ook niet als chirurg opereren.

Er zijn andere manier om boa’s veilig hun werk te laten doen. Voorzien van een bodycam beschikken belaagde of mishandelde boa’s over bruikbaar bewijs en kan de politie de daders opsporen.

Laat boa’s desgewenst na paar jaar doorstromen naar politieschool

Het is ronduit gevaarlijk ze werk te laten doen waar ze niet voor zijn getraind. De boa’s moeten op straat niet de gaten vullen die de politie laat vallen door capaciteitsgebrek. Wel zou het verstandig zijn ze desgewenst na een paar jaar te laten doorstromen naar de politieschool. Want op straat krijgen ze een gedegen vooropleiding.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.