Premium Lock Boris Johnson miste belangrijke politieke deugd: discipline

08 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Boris Johnson kondigt vertrek aan voor 10 Downing Street. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP

Boris Johnson won twee verkiezingen, regelde eindelijk de Brexit en handelde slagvaardig tijdens de coronapandemie. Maar omdat hij zich onaantastbaar waande, moet hij nu toch aftreden als premier van het Verenigd Koninkrijk. Afshin Ellian vernam vier jaar geleden al van wijlen de Britse filosoof Roger Scruton wat Johnsons grootste valkuil was.

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De tragedie van politieke ondergang verschijnt langzaam op het toneel. In eenzaamheid verlaat de politicus het podium. Ook de politieke ondergang kent zijn eigen logica. Boris Johnson, de Britse wonderboy, is afgetreden.

Niemand wordt geboren als een politiek leider. Politiek leiders worden gevormd door de politieke praktijk. Oefening baart kunst. Toch moet je bepaalde kwaliteiten hebben voordat je een politiek leider kunt worden. De politieke techniek van het spreken, oftewel de retorica, is een van de kwaliteiten waarvoor je aanleg moet hebben. Ook bereid en in staat zijn om te luisteren naar tegenstanders en bondgenoten is een wezenlijke eigenschap van een politiek leider. Daarnaast moet een politiek leider de noodzakelijke politieke deugden hebben geleerd. Wat miste Boris Johnson?

Johnson genoot de gunst van de kiezer en won twee keer verkiezingen

Vrouwe Fortuna heeft Johnson nooit in de steek gelaten. De gunst van de kiezers genoot hij: tot twee keer won hij verkiezingen. De eerste verkiezingsstrijd ging om het burgemeesterschap van Londen. Miljoenen Londenaren schonken hem het vertrouwen om hun stad te leiden. Dat deed hij niet slecht.

Lees ook het commentaar van Robbert de Witt: Exit Boris Johnson is helaas goed nieuws voor Poetin

Maar politiek en bestuurlijk leider zijn van een metropool is iets anders dan leider zijn van een land. Een voorbeeld is oud-burgemeester en oud-PvdA-leider Job Cohen. Hij kon wel het Amsterdamse stadsbestuur leiden, maar dacht per ongeluk dat hij ook premier, dus een landelijke politiek leider kon worden. Dat laatste was voor hem een brug te ver.

De tweede verkiezingsoverwinning voor Boris Johnson was uniek en historisch. In 2019 vertrouwden miljoenen Britten hem de macht over het Verenigd Koninkrijk toe. Bij deze Lagerhuisverkiezingen behaalde Johnson een flinke winst voor zijn Conservatieve Partij. Hij boekte met 365 van de 650 zetels de grootste overwinning voor de Conservatieven sinds 1987. Daarentegen boekte de Labour Party het grootste verlies sinds de jaren twintig van de vorige eeuw. Het was een dieptepunt in de geschiedenis van de Labour Party onder leiding van de van antisemitisme beschuldigde Jeremy Corbyn. Met de leuze ‘Get Brexit done’ kreeg Johnson de opdracht onmiddellijk de Brexit te regelen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw