Premium Lock Eurozone: feestje op de pof moet afgelopen zijn

12 juli 2022Leestijd: 2 minuten
ECB-president Lagarde (links) en minister van Financiën Kaag bij Eurogroep. Foto: EPA.

Europese overheden die met miljarden strooien. We zijn er de laatste jaren aan gewend geraakt. De ministers van Financiën uit de eurozone willen daarmee kappen. De inflatie en de rente stijgen te snel. Goed idee, schrijft René van Rijckevorsel. Maar de vraag is natuurlijk: kunnen alle eurolanden zich straks beheersen?

Berg de slingers maar op en breng de lege flessen naar de glasbak. Het feestje op de pof is afgelopen. De tijd dat overheden van eurolanden met miljarden smijten om burgers en bedrijven te ontzien, lijkt voorbij.

Dus geen compensatie meer voor zakelijke slachtoffers van pandemieën, geen generieke toeslagen of btw-verlagingen meer om snel stijgende energiekosten te compenseren.

‘Ondersteuning van de algemene vraag is niet langer gerechtvaardigd’

De ministers van Financiën uit de eurozone besloten maandag 11 juli dat er een eind moet komen aan het aanjagen van de economie met door de overheid geleend geld. Zij vrezen terecht voor nog meer inflatie en een loon-prijs-spiraal.

Lees ook dit spraakmakende stuk van oud-minister Hans Hoogervorst: Vertrek uit de eurozone mag geen taboe zijn 

De Ierse voorzitter van de Eurogroep, Paschal Donohoe: ‘Ondersteuning van de algemene vraag is niet langer gerechtvaardigd. Onze focus moet liggen op de bescherming van de meest kwetsbaren.’

Het begrotingsbeleid moet voortaan zijn gericht op het in de hand houden van de staatsschuld. In dat begrotingsbeleid mag wel rekening worden gehouden met specifieke omstandigheden, zoals ‘de economische en budgettaire situatie van de lidstaten’, en de ‘blootstelling aan de crisis en de toestroom van Oekraïners’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw