Bram Hahn Premium Corner

Groentesoap verhult dat 0 procent btw sowieso niet werkt

07 juli 2022Leestijd: 3 minuten

Het kabinet laat onderzoeken wat de definitie is van groente en fruit, voordat straks ketchup ook in het btw-tarief van nul procent valt. Lachwekkend, maar ook begrijpelijk. Groter probleem is dat de maatregel de volksgezondheid niet vooruit helpt, schrijft Bram Hahn.

Ja, dat was lachen. Of huilen, misschien. Nu gaat die suffe overheid weer een extern bureau inschakelen om te bepalen wat groente en fruit is en wat niet. Koren (valt dat onder groente?) op de molen van de critici die beweren dat de politiek verzandt in discussies over details en zich bij elk moeilijk dossier verschuilt achter een onderzoekscommissie, taskforce, of bemiddelaar van buiten. Nu moet er zelfs weer een extern bureau aan te pas komen om een komkommer van een ananas te onderscheiden.

Maar zoals zo vaak zit de werkelijkheid weer iets genuanceerder in elkaar. Staatssecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen (ChristenUnie) en zijn collega van Financiën Marnix van Rij (CDA) moesten aan de slag met de afspraak in het Coalitieakkoord dat de btw op verse groenten en fruit moet worden geschrapt. De bedoeling is nu dat dat in 2024 zijn beslag krijgt.

Kabinet kan gevolgen btw-afschaffing nu niet overzien

In 2019 ging het lage btw-tarief dat geldt voor voedingsmiddelen van 6 naar 9 procent. Dat gold dus niet alleen voor verse groenten en fruit, maar voor alle etenswaren en dranken. Er kwam veel kritiek op die verhoging en de indruk ontstond dat alleen gezond eten duurder werd gemaakt. Er kwam in elk geval een flinke lobby op gang om die verhoging vooral voor verse groenten en fruit terug te draaien en zelfs naar 0 terug te brengen om zo het eten van gezonde voeding te stimuleren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.