Premium Lock Links Nederland blijft achter het Turkse fascisme staan

16 juli 2022Leestijd: 5 minuten
Westermoskee in Amsterdam, mede-initiatief van Milli Görüs. Foto: ANP

Columnist Zihni Özdil heeft geen zin meer om te strijden tegen het Turkse fascisme in Nederland. Het is volstrekt zinloos, schrijft hij, want de steun van witte linkse Nederlanders voor dat Turkse fascisme zal onverminderd groot blijven.

In 1996 was er een aflevering van Het Klokhuis over de ramadan. Presentator Jeroen Kramer ging op bezoek bij een islamitisch gezin. De redactie had niet een normaal, seculier islamitisch gezin uitgekozen. Nee, Het Klokhuis ging voor een Milli Görüs-gezin.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

De letterlijke vertaling van ‘Milli Görüs’ is Nationale Visie. En dat vat de ideologie goed samen: een cocktail van radicaal islamitisch fundamentalisme en Turks nationalisme. Plus antisemitisme uiteraard. Milli Görüs is wat je krijgt als een zwartekousenkerk en de neonazi’s van de NVU van Constant Kusters zouden fuseren, zeg maar.

Met boeken als de Protocollen van de wijzen van Sion in de hand riep Milli Görüs-oprichter Necmettin Erbakan (1926-2011) zijn volgelingen op te strijden tegen ‘de Joodse samenzwering om Turkije te verdelen’.

Afijn, Het Klokhuis zette in 1996 dus een Milli Görüs-gezin in het zonnetje: Jeroen Kramer vastte een dagje mee. Het begint in de vroege uurtjes, voor zonsopgang, als het gezin samen met Kramer aan tafel gaat. De moeder des huizes is ingepakt. Niet met een gewone hoofddoek, maar met een türban. Die werd vanaf de jaren zestig door meneer Erbakan opgelegd aan zijn vrouwelijke volgelingen. De türban bedekt het hele haar en is inmiddels niet meer uit het Turkse straatbeeld weg te denken. En ja, daaronder schaar ik ook de Turkse apartheidswijken in Nederland.

Milli Görüs was officieel gesprekspartner van de Nederlandse overheid

Terug naar Het Klokhuis: de moeder des huizes zegt niks en dient het eten op. Met twee tienerdochters, ook helemaal ingepakt. De man des huizes heeft een baard en spreekt amper Nederlands. De beelden tonen een muf islamitisch zwartekousengezin dat nauwelijks binding heeft met de Nederlandse samenleving. Kramer probeert het nog vrolijk te spinnen. Hetgeen gênante beelden oplevert.

Sindsdien is de Milli Görüs-beweging alleen maar meer in het zonnetje gezet in Nederland en kon ze haar tentakels ongestoord uitspreiden. Moskeeën, scholen, culturele organisaties, media. Allemaal betaald met uw belastinggeld.

Daar bleef het niet bij. Milli Görüs was ook nog eens officieel gesprekspartner van de Nederlandse overheid. Jawel, voor de ‘integratie’. Net als bijvoorbeeld de Gülen-beweging. Meneer Gülen heeft nu bonje met meneer Erdoğan, maar vroeger waren het beste vrienden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw