Universiteiten: buitenlandse studenten, we zitten vol. Idee voor Den Haag?

26 juli 2022Leestijd: 1 minuut
Tijdelijke studentenhuisvesting The Village aan de Peizerweg in Groningen. Foto: Reyer Boxem/HH/ANP

Buitenlandse studenten die nog geen kamer hebben, kunnen beter wegblijven vanwege een groot tekort aan studentenkamers, zeggen universiteiten. Wellicht ook een goed idee voor Den Haag, zo’n oproep om Nederland te mijden, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Het is een beetje taboe geworden, althans politiek incorrect, om te zeggen dat Nederland ‘vol’ is. Maar je kunt de huidige toestand toch moeilijk afdoen met eufemismen als ‘druk’. Of het nu gaat om de binnenlandse of de buitenlandse vraag naar een plekje onder de Nederlandse zon: het is aansluiten in een lange rij, want de plekjes zijn op.

Lees ook dit opiniestuk van Gertjan van Schoonhoven over bevolkingsgroei: Asielcrisis Ter Apel is beschamend, en fnuikend voor vertrouwen in overheden

Dat kun je niet meer druk noemen, dat heet vol

De huizenmarkt zit op slot, asielzoekerscentra puilen uit en ook aan studentenkamers is in de universiteitssteden weer een schreeuwend tekort. Zestienduizend kamers te weinig, om precies te zijn. Van Amsterdam tot Groningen klinkt dan ook de oproep aan buitenlandse studenten die nog geen kamer hebben om weg te blijven. Anders wacht de camping.

Dat kun je niet meer druk noemen, dat heet vol. Probleem is helaas dat de middelen om op korte termijn iets te doen aan de instroom of het aantal plekjes beperkt zijn. De politieke wil ontbreekt bovendien. Maar zo’n oproep is natuurlijk een simpel, goed idee, ook voor Den Haag. Niet meer naar Nederland komen mensen! Nou ja, hooguit voor vakantie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.