Mireille Folkerts

Waarom hitte-hysterie juist nuttig is

19 juli 2022Leestijd: 2 minuten

Het is heet. Dat is u vast niet ontgaan. Vandaag, dinsdag 19 juli, kunnen de temperaturen oplopen tot 39 graden. Het hitteplan is van kracht, de Nijmeegse Vierdaagse gaat een dag later van start en wordt een Driedaagse en de kranten staan vol tips hoe je jezelf koel kunt houden. Sommige brompotten vinden al deze aandacht voor hitte en voorzorgsmaatregelen maar onzin, maar de ‘hitte-hysterie’ heeft wel degelijk nut, schrijft Mireille Folkerts.

De hittegolf in de zomer van 2003 kwam als een grote verrassing. Sinds 1500 was er niet zo’n warme zomer geweest in Europa en een hitteplan was  in de meeste landen nog onbekend. Meer dan 70.000 mensen overleden aan de gevolgen van de hitte in Europa, van wie minstens 1.400 en mogelijk zelfs 2.200 in Nederland. Ter vergelijking: in geheel 2003 kwamen in totaal 1.033 mensen om in het verkeer.

Die zomer van 2003 was de aanleiding om een Nationaal Hitteplan te ontwikkelen en sinds 2007 ligt dat op de plank. Als er vier achtereenvolgende dagen met temperaturen van 27 graden of hoger zijn voorspeld, besluiten het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om het Nationaal Hitteplan te activeren.

Adviezen hebben effect

Het Nationaal Hitteplan is erop gericht om eenvoudige voorzorgsmaatregelen onder de aandacht te brengen bij met name risicogroepen en hun omgeving. Het gaat om adviezen zoals voldoende drinken, in de schaduw blijven, lichamelijke inspanning beperken en de woning koel houden door zonnewering, ventilatoren of airconditioning.

Sinds de ontwikkeling ervan is er veel commentaar geweest op het Hitteplan. ‘Vroeger hadden we ook warme zomers’, ‘wat een open deuren, die adviezen’ en ‘betuttelend!’ zijn veelgehoorde reacties. Toch lijken de ‘betuttelende’ adviezen wel degelijk effect te hebben. Onderzoek laat zien dat er in landen waar voorzorgsmaatregelen worden getroffen minder negatieve gezondheidseffecten door de hitte worden ervaren. Zo zijn in een deel van Italië minder hitte-gerelateerde sterftegevallen geweest in de jaren nadat daar een hitteplan werd ingevoerd en was de sterfte in Frankrijk tijdens een hittegolf in 2006 een stuk lager dan viel te verwachten op basis van de gedegen statistische modellen.

Kom maar op met die adviezen

Zullen we iets kalmer doen over het weer? schreef Liesbeth Wytzes in 2019

Blijkbaar is een herinnering aan simpele adviezen wel nuttig. Sterker nog: het redt levens. Reden genoeg om positief te zijn over het Nationaal Hitteplan. Dus kom maar op met de adviezen over ramen open- of dichtdoen, waterflesjes in de auto leggen en extra fruit en groente eten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.