Duitsland doet het licht uit, Japan de kerncentrales aan

27 augustus 2022Leestijd: 2 minuten
Brandenburger Tor, Berlijn. Foto: ANP.

Op dezelfde dag dat de Duitsers hun bijeengeschraapte energiebesparende maatregelen presenteerden, kondigde Japan een nieuw atoomtijdperk aan. Duitsland zou dat ook moeten doen. Net als Nederland, schrijft Robbert de Witt.

Wie komend najaar nog eens een mooie avondwandeling door Berlijn wil maken en de Brandenburger Tor wil bewonderen: vergeet het maar. Het zal er donker zijn. In heel Duitsland worden monumenten en gebouwen ’s avonds niet meer verlicht. En in openbare gebouwen zal het wat frisser zijn: op last van de regering gaat de thermostaat omlaag naar maximaal 20 graden.

Kernenergie

Lees ook dit coververhaal terug: Alles wat u wilt weten over kernenergie in 64 vragen 

Het zijn maar twee maatregelen van een uitgebreid pakket, bedoeld om energie te besparen. Prima natuurlijk, want wie weet hoe het de komende maanden met de energievoorziening zal gaan in Europa. De Duitse regering handelt, terwijl Den Haag, zoals wel vaker de laatste jaren, rustig afwacht tot de crisis Nederland heeft bereikt.

De Duitsers zitten in de rats

Maar veel schieten de Duitsers er niet mee op. Volgens minister van Klimaat en Energie Robert Habeck (de Groenen) wordt er uiteindelijk
2 procent van het nationale energieverbruik mee bespaard.

De Duitsers zitten in de rats en veel mogelijkheden zien ze niet meer om een koude winter en bijbehorende economische teruggang te voorkomen. Kolencentrales worden al heropend.

Merkel besloot plots dat kernenergie te gevaarlijk was

Tijd om het volgende taboe te doorbreken: kernenergie. Naar het schijnt overweegt de regering in Berlijn om drie centrales die dit jaar zouden worden gesloten, toch langer open te houden.

Ze moesten dicht omdat de vorige, toch zo bedachtzame bondskanselier Angela Merkel na het kernongeluk in Fukushima plots besloot dat kernenergie te gevaarlijk is.

Japan investeert in een nieuwe generatie kerncentrales

Dat vonden ze in Japan ook. Maar zie, op dezelfde dag als de Duitsers hun bijeengeschraapte maatregelen presenteerden, kondigde Japan een nieuw atoomtijdperk aan. Uit vrees dat de economie te veel schade ondervindt van de energieschaarste, worden zeven centrales heropend. En er wordt geïnvesteerd in een nieuwe generatie kerncentrales.

Zo blijkt: taboes zijn ineens geen taboe meer als de tijd erom vraagt. Duitsland kan ervan leren. En allicht Nederland ook.