Europa moet Oekraïne steunen zoals de Amerikanen dat doen

11 augustus 2022Leestijd: 2 minuten
Oekraïense soldaten gebruiken een Amerikaans geschut. Foto: ANP

Opnieuw komen de Amerikanen met een militair steunpakket voor Oekraïne van bijna een miljard euro. Intussen lopen de Europese landen weg voor hun verantwoordelijkheid in de grootste Europese oorlog sinds 1945, schrijft Victor Pak.

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden trekt opnieuw de portemonnee voor Oekraïne. Op 8 augustus werd bekend dat de Amerikanen omgerekend nog eens zo’n miljard euro uittrekken om de Oekraïners te bewapenen. Zij kunnen 50 bepantserde medische voertuigen, 1.000 antitankraketten en munitie voor het geavanceerde HIMARS-wapensysteem verwachten.

Steun West-Europa aan Oekraïne valt in het niet bij Amerikaanse hulp

In totaal hebben de Verenigde Staten voor ruim 8,5 miljard euro militaire assistentie geboden aan Oekraïne sinds het uitbreken van de oorlog. Dat is ruim anderhalf keer de Oekraïense defensiebegroting van 2021. Steun van westerse landen aan Oekraïne is hoognodig. Het land vecht voor het behoud van zijn democratie en territoriale grenzen. Het kan niet worden toegestaan dat autocratische landen de soevereiniteit van andere landen schenden.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Gezien het belang dat Europese landen hechten aan mensenrechten en democratie (en dat graag wereldwijd uitdragen), is het opvallend dat Europese landen niet meer doen voor Oekraïne. De militaire steun vanuit vooral West-Europese landen valt in het niet bij wat de Verenigde Staten leveren.

Uitputtingsslag is te winnen door Oekraïners als het Westen helpt

Amerika is natuurlijk de grootste wapenproducent ter wereld, maar landen als Duitsland en Frankrijk zouden veel meer kunnen doen. Afgezet tegen het nationaal inkomen leveren zij minder militaire steun aan Oekraïne dan Polen, en zelfs minder dan het nietige Estland. Dat blijkt uit onderzoek van het Kiel Instituut.

Landen die onder de knoet van de Sovjet-Unie hebben geleefd, lijken beter te begrijpen wat er voor de Oekraïners op het spel staat. Meer steun aan Oekraïne is nodig. Juist nu de strijd zich tot een uitputtingsslag heeft ontwikkeld. Het Westen kan ervoor zorgen dat de Oekraïners die winnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.