Bram Hahn Premium Corner

Minister Kuipers mag weleens wat zuiniger zijn op de huisarts

12 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

Veel huisartsen voelen zich geschoffeerd nu minister Ernst Kuipers hen zonder overleg inschakelt voor weer extra werk in de strijd tegen corona. Gelijk hebben ze, schrijft Bram Hahn.

Huisartsen zijn al sinds het begin van de pandemie de voorste soldaten in de loopgraven geweest. Er ging veel aandacht uit naar de ziekenhuizen, in het bijzonder de intensivecareafdelingen. Ook EW  hees de artsen en verpleegkundigen van de IC op het schild en riep hen collectief uit tot Nederlander van het Jaar 2021.

Terecht, want het zorgpersoneel leverde daar buitengewone prestaties. Maar al die aandacht leidde wel een beetje af van het feit dat huisartsen in bijna alle gevallen de eersten waren die te maken kregen met COVID-patiënten. Met geïmproviseerde beschermingsmaterialen en zonder mogelijkheid om te testen op het coronavirus, bezochten ze in die eerste maanden van de pandemie patiënten thuis bij wie een besmetting met het virus werd vermoed.

Huisartsen zijn cruciaal bij overeind houden van de zorg

Ze fungeerden in feite als een soort poortwachters om de stroom COVID-patiënten op te vangen, terwijl voor een groot deel van hen eigenlijk al geen plek meer was in het ziekenhuis. Ook werden artsen later in de pandemie steeds vaker ingeschakeld om COVID-patiënten te begeleiden die thuis met zuurstof werden behandeld. Het betekende een flinke berg extra en gecompliceerd werk voor huisartsen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.