Premium Lock Minister Kuipers mag weleens wat zuiniger zijn op de huisarts

12 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Huisarts Bunyamin Meral ( midden) geeft voorlichting over corona en vaccinaties in Rotterdam. Foto: ANP

Veel huisartsen voelen zich geschoffeerd nu minister Ernst Kuipers hen zonder overleg inschakelt voor weer extra werk in de strijd tegen corona. Gelijk hebben ze, schrijft Bram Hahn.

Huisartsen zijn al sinds het begin van de pandemie de voorste soldaten in de loopgraven geweest. Er ging veel aandacht uit naar de ziekenhuizen, in het bijzonder de intensivecareafdelingen. Ook EW  hees de artsen en verpleegkundigen van de IC op het schild en riep hen collectief uit tot Nederlander van het Jaar 2021.

Terecht, want het zorgpersoneel leverde daar buitengewone prestaties. Maar al die aandacht leidde wel een beetje af van het feit dat huisartsen in bijna alle gevallen de eersten waren die te maken kregen met COVID-patiënten. Met geïmproviseerde beschermingsmaterialen en zonder mogelijkheid om te testen op het coronavirus, bezochten ze in die eerste maanden van de pandemie patiënten thuis bij wie een besmetting met het virus werd vermoed.

Huisartsen zijn cruciaal bij overeind houden van de zorg

Ze fungeerden in feite als een soort poortwachters om de stroom COVID-patiënten op te vangen, terwijl voor een groot deel van hen eigenlijk al geen plek meer was in het ziekenhuis. Ook werden artsen later in de pandemie steeds vaker ingeschakeld om COVID-patiënten te begeleiden die thuis met zuurstof werden behandeld. Het betekende een flinke berg extra en gecompliceerd werk voor huisartsen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw