Mitch McConnell heeft een groot Trumpisme-probleem

27 augustus 2022Leestijd: 3 minuten
Donald Trump en Mitch McConnell samen op campagne in 2019. Foto: ANP

Mitch McConnell ziet zijn kansen verbleken om zijn Republikeinse Partij de grootste te maken in de Senaat. Hij vreest dat zijn kandidaten in kansrijke staten te radicaal zijn om de kiezer te kunnen verleiden. Trump reageerde woest op de aantijgingen, maar McConnell heeft gelijk, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Wie zoekt naar macht in Washington komt uit in de Senaat. Het instituut is een gruwel om wetten aangenomen te krijgen, maar zorgt voor een tegenwicht tegen haastige bestuurlijke impulsen. Wie naar de recente reeks politieke successen van president Joe Biden kijkt, ziet dat die er niet kwamen zonder in de Senaat afgedwongen compromissen.

McConnell wil de Senaat weer in  handen krijgen

Op dit moment hebben Biden en zijn Democraten alle macht in Washington in handen. Het presidentschap, een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden plus een gelijkspel in de Senaat waar Kamala Harris als vicepresident altijd de doorslaggevende stem uitbrengt.

Mitch McConnell, aanvoerder van de Republikeinen in de Senaat, is erop uit die macht te breken. Hij kent de politieke wetmatigheid dat de Democraten hun meerderheid in het Huis zullen verliezen bij de tussentijdse verkiezingen. Sinds de Tweede Wereldoorlog behielden slechts twee presidenten hun meerderheid in het Huis bij die stembusgang.

De strijd om de Senaat kent die wetmatigheid niet. In november worden slechts 35 van de honderd Senaatszetels verkozen. Veertien daarvan zijn in Democratische handen, 21 in Republikeinse handen.

Vaak scheelt het in de politiek om een zetel al in handen te hebben dan die te moeten veroveren. Het zogenoemde incumbency effect, wie een zetel bezit, maakt meer kans om die bij volgende verkiezingen te behouden.

Zorgen om de kwaliteit van de Republikeinse kandidaten

Politieke wetenschappers zijn er alleen niet over uit hoe sterk dat verband is én hoe belangrijk de kwaliteit van kandidaten is. Vaststaat dat Mitch McConnell zich daarover grote zorgen maakt.

Hij temperde recent in zijn thuisstaat Kentucky de verwachtingen van Republikeinse winst in de Senaat. ‘De kans is groter dat het Huis wisselt dan de Senaat. Verkiezingen in de Senaat zijn anders, omdat meer mensen naar de stembus gaan en de kwaliteit van kandidaten een grotere rol speelt.’

De sluwe politicus moet niks hebben van de Republikeinse kandidaten in cruciale Senaatraces. In Pennsylvania staat televisiepersoonlijkheid Mehmet Öz namens de Republikeinen op het stembiljet, in Georgia voormalig American football-speler Herschel Walker en in Arizona de uiterst rechtse Blake Masters.

Wat hebben de drie gemeen? Zij omarmden Trumps Make America Great Again-ideologie en kregen zijn steun bij de Republikeinse voorverkiezingen, maar waren zeker niet de persoonlijk favorieten van McConnell.

Trump is woest op McConnell

McConnells twijfel over de kandidaten maakt Donald Trump woest. De ex-president noemde McConnell een ‘verziekte, nihilistische politicus’. Maar die verziekte politicus heeft wel gelijk met zijn vrees dat de kandidaten te onervaren en te radicaal zijn.

Zo betwistte Walker de evolutietheorie en vroeg hij zich af waarom apen nog bestaan als de mens daarvan afstamt. Masters pleitte zelfs voor een wet die ongeboren baby’s als mens erkent zodat abortus een moord is.

Dubieuze opvattingen, zeker nu abortus een van de belangrijkste onderwerpen is die de Amerikaanse kiezer bezighoudt. McConnell zit klem met de Trump-kandidaten. Hij kan alleen maar hopen dat ze proberen een draai naar matiging te maken en dat de kiezer dat gelooft.