Constanteyn Roelofs

Oranjes steunen Pride: zelfs koningshuis buigt mee met nieuwe tijd

08 augustus 2022Leestijd: 3 minuten

De gelukwens van de Koning en Koningin versterkte het Koningsdagsfeertje tijdens de Pride in Amsterdam, schrijft Constanteyn Roelofs. Dat de actiedag steeds meer verandert in een nationale feestdag, is een mooi voorbeeld van historische evolutie.

Wie afgelopen zaterdag door Amsterdam gewandeld heeft, moet ze gezien hebben: de trossen provincialen (v) die met regenboogvlaggetjes en regenboogschmink door de stad banjerden. Niet omdat deze mensen zich nou per se tot de sapfische liefde bekennen, maar gewoon, omdat het een gezellig evenement is. Lekker een dagje uit met de meiden. Een soort Koningsdag maar dan met de regenboogkleuren in plaats van oranje. Je krijgt de indruk dat de Pride steeds meer verandert van een actiedag voor de rechten van seksuele minderheden naar een nationale feestdag waarop wij een essentieel onderdeel van onze nationale identiteit bevestigen.

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Gelukwensen van de Koning en Koningin

Wat het Koningsdagsfeertje nog verder versterkte, was dat burgermoeder Halsema ook meevoer met de ambtsketting om. Essentieel voor een goede Koningsdag, een glunderende burgemeester. Toen het Koninklijk Huis dan zelf ook nog ten tonele verscheen met een gelukwens voor de seksuele minderheden, was het feest compleet. Dat laatste is toch historisch gezien een beetje opmerkelijk; zo’n op familie en primogenituur drijvend systeem als een koningshuis was historisch gezien niet bijzonder vriendelijk voor LHBT’ers.

Homofiele prinsen sleten hun dagen vaak verstoten en drankzuchtig in het buitenland en het verhaal gaat nog altijd rond dat wij onze Grondwet te danken hebben aan het feit dat de liberalen koning Willem II konden chanteren met zijn seksuele escapades. Het is nog maar een halve generatie geleden dat het publicitaire departement rond de royals verwikkeld was in een flinke strijd met de roddelpers om de geruchten over de geaardheid van prins Friso te ontkrachten (om over de eerdere rel rond een vermeend homoseksueel netwerk rond prins Claus nog maar te zwijgen). Nu heb je eerder het idee dat het het pr-departement van de BV Oranje prima zou uitkomen als een van de prinsesjes thuiskomt met een vrolijke freule in houthakkersbloes.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

‘Jezelf kunnen zijn’ zo ongeveer het enige waar nog voor te strijden valt

Het is ook andermaal een teken dat de politieke versmalling tot een smalle bandbreedte van links-liberaal gedachtengoed op rationele en progressieve leest dat queerness tot een essentieel onderdeel van de politieke identiteit van ons land heeft gemaakt. Nu God dood is en de natiestaat een besmet concept, is ‘jezelf kunnen zijn’ zo ongeveer het enige waarvoor nog te strijden valt. Individuele rechten en vrijheden staan centraal en die heb je juist het hardst nodig op seksueel vlak. Je ziet deze ideologische koers bijvoorbeeld ook aan het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken meevoer met een boot: het promoten van LHBT-rechten wereldwijd is een van de kerntaken van het ministerie en we zijn bijvoorbeeld tegen de Russen en conservatieve Amerikanen omdat die juist de heiligheid van het huwelijk tussen man en vrouw als ideologische hoeksteen hebben.

Gelukkig maar, natuurlijk. Het is voor het levensgeluk van alle Nederlanders met een regenboogachtergrond vast een stuk beter dat de oude maatschappelijke taboes op en navenante wetten tegen liefde en seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verdwijnen. Dat zaken als Pinksteren en Hemelvaart van de kalender verdwijnen voor de nationale feestdagen van de nieuwe tijd, zoals de Pride, is ergens een mooi voorbeeld van historische evolutie – en het is verstandig dat de Oranjes en andere boven ons gestelden meebuigen met de nieuwe tijd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.