Premium Lock Overheid faalt: logisch dat ouders kinderen naar particulier onderwijs sturen

26 augustus 2022Leestijd: 4 minuten
Luzac College, vestiging Rotterdam, particuliere onderwijsorganisatie voor voortgezet onderwijs. Foto: Peter Hilz / HH

Steeds meer kinderen genieten particulier onderwijs. Dat is alleszins begrijpelijk. Het niveau van door de overheid gefinancierde scholen is te laag en er is te weinig ruimte voor diverse levensbeschouwingen, schrijft Jelte Wiersma.

Het aantal bijlesinstituten is gegroeid van 3.396 in 2017 naar 5.462 dit jaar, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. Daarnaast zijn er steeds meer zogenoemde staatsvrije of particuliere scholen, zeker 108. Maar het zijn er meer, meldt het ministerie van Onderwijs, dat de exacte cijfers niet heeft.

De groei van het particuliere onderwijs, of het nu alleen bijlessen of scholen zijn, wordt nogal eens als problematisch gezien. Zo vindt Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) het ‘een enge ontwikkeling’ dat ouders hun kinderen onttrekken aan het door de overheid gefinancierde onderwijs. Maar, geeft hij ruiterlijk toe: ‘We moeten ook de hand in eigen boezem steken.’

Dat moet zeker. Op een flink aantal terreinen wil en belooft de overheid (te) veel. Opeenvolgende regeringen hebben steun weten te krijgen in de Tweede en Eerste Kamer voor te veel bijzaken. Of de regering ging akkoord met wensen van het parlement. Lessen over milieu, seksualiteit en al dat soort zaken zijn allemaal leuk en aardig, maar wat kinderen echt helpt, is fatsoenlijk leren lezen, schrijven en rekenen. Een kwart komt van de basisschool zonder die vaardigheden onder de knie te hebben.

Migrantenkinderen te weinig opgetild naar wettelijk verplicht niveau

Deze groep heeft vooral een migratie-achtergrond. De kinderen van niet-westerse immigranten (eerste generatie) die thuis geen Nederlands spreken en weinig ouderlijke ondersteuning genieten, worden in het basisonderwijs te weinig opgetild naar het wettelijk verplichte niveau. Maar ook de scores van kinderen met een Nederlandse of andere westerse achtergrond dalen licht. De Onderwijsinspectie was in 2018 snoeihard en gaf een onderzoeksrapport de titel: De staat van het Onderwijs: niveau onderwijs glijdt af. En dat al twintig jaar. De Inspectie zei dus dat het niveau van het onderwijs daalt, niet per se dat van de kinderen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw