Jeroen van Wensen

Tweede Kamer, stel hervorming pensioen met minimaal een jaar uit

25 augustus 2022Leestijd: 2 minuten

Het kabinet wil de grootste pensioenverbouwing uit de geschiedenis in drie maanden tijd door het parlement jassen. Dat is gekkenwerk. Maar nu een belangrijke adviescommissie weigert om tijdig inzage te geven in de financiële effecten, moeten kabinet en Kamers zichzelf minimaal een jaar extra de tijd gunnen, schrijft Jeroen van Wensen.

De Tweede Kamer begint op 12 september met de behandeling van de nieuwe pensioenwet (de Wet toekomst pensioenen), die mogelijk maakt dat bestaande pensioenregelingen worden overgeheveld naar een nieuw pensioencontract. Afgelopen woensdag lichtte bijzonder hoogleraar Europees Pensioenrecht Hans van Meerten op deze site toe hoe complex en juridisch bloedlink die operatie is.

Duizenden pagina’s aan techniek

De toelichting op de wet alleen al beslaat 636 pagina’s en met alle lagere regelgeving erbij, zou het parlement dan in drie maanden en een week tijd (de Eerste Kamer gaat op 21 december met kerstreces) over duizenden pagina’s aan uiterst technische materie moeten oordelen.

De pensioenverbouwing gaat ook om veel geld. Op macro-niveau gaat het om minimaal 1.500 miljard euro, als je naast het vermogen van pensioenfondsen ook de oudedagsvoorzieningen van de verzekeraars meetelt. Op micro-niveau gaat het gemiddeld om de helft van het inkomen van gepensioneerde huishoudens (de AOW vormt de andere helft).

Onbekende financiële effecten

De nieuwe pensioenwet heeft tal van onbekende financiële effecten (pensioendeelnemers ruilen pensioenaanspraken in voor pensioenvermogen). Een adviescommissie die daarover uitsluitsel moet geven (de Commissie Parameters) lukt het namelijk niet om de Kamer daarover op tijd te informeren, zo liet minister voor Pensioenen Carola Schouten (ChristenUnie) woensdag weten. De cijfers volgen pas in het vierde kwartaal, dus ergens tussen 1 oktober en 31 december.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

En nog gekker, de Commissie weigert om onduidelijke redenen een tussentijdse technische briefing te geven aan de Tweede Kamer. Dat getuigt niet alleen van minachting voor de Tweede Kamer (die zelf de Commissie in het leven heeft geroepen), maar het laat Kamerleden financieel geblinddoekt besluiten over de grootste pensioenverbouwing ooit. En dat in een tijd waarin schokgolven door de wereldeconomie gaan als gevolg van de Russische aanval op Oekraïne.

De wet was al een keer een jaar uitgesteld (de oorspronkelijke ingangsdatum stond op 1 januari 2022). Het valt te hopen dat kabinet en Kamers daaraan nog een jaar vastplakken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.