Zet de termijn van de energierekening zo laag mogelijk

09 augustus 2022Leestijd: 1 minuut
Energierekening. Foto: ANP

Een energieleverancier kan bankroet gaan, dus houd de maandtermijn zo laag mogelijk, schrijft Jeroen van Wensen.

De prijs van een kubieke meter gas steeg van 0,95 euro in augustus 2021 naar tot wel 3 euro in augustus van dit jaar. De gekoppelde elektriciteitsprijs steeg al net zo hard. Door het aflopen van vaste contracten, krijgt het merendeel van de huishoudens deze hoge prijzen al maandelijks voor de kiezen.

Energierekening van vele duizenden euro’s

Bij een gemiddeld verbruik betaalt een gemiddeld gezin zo’n 5.000 tot 6.000 euro per jaar aan energiekosten bij de huidige prijzen. En dat betekent een forse maandtermijn, wat in de huidige turbulente energiemarkt ongemakkelijk voelt.

Want hoe zeker staat het geld bij de leverancier? De hoge maandtermijn is vooral een voorschot voor het hoge verbruik in de winter. Maar als de leverancier bankroet gaat, dan is dat voorschot weg.

Bankroet komt voor, maar niet vaak

Faillissementen zijn nog zeldzaam onder energiebedrijven, maar het is een teken aan de wand dat toezichthouder ACM de financiële eisen opschroeft.

De leveranciers kopen zelf energie in met een mix van contracten voor de korte en lange termijn. Door heftige prijsbewegingen kan een verkeerde beslissing financieel desastreus uitpakken.

Gelukkig kunt u zelf ook maatregelen treffen. Houd de maandtermijn zo laag mogelijk en zet eventueel wat opzij als spaarpotje voor de jaarafrekening. Dan verliest u geen geld als de leverancier onverhoopt bankroet gaat.