Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Ernstige kwestie voor oud-Kamervoorzitter en opvolgster

29 september 2022Leestijd: 4 minuten

Een politiek opzetje of een arbeidsrechtelijke kwestie in de politieke huiskamer van het land? Het onafhankelijk onderzoek dat het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer laat doen naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) is in elk geval een nieuw fenomeen. Nieuws is nieuws, maar dat het nieuws over het onderzoek uitlekte voordat het bestuur van de Kamer Arib had geïnformeerd, is triest en amateuristisch, schrijft Carla Joosten.

Al in 2017 kwamen er klachten naar buiten over Aribs omgang met personeel. Met haar secretariaat, maar ook met andere medewerkers en zelfs de top van de ambtelijke dienst van de Kamer, zou ze problemen hebben. Zelf ging ze er naar buiten toe ontspannen mee om. Het leidde niet tot maatregelen. In gesprek met EW ontkende Arib dat het tussen haar en de top niet goed zou zitten. Ze zei toen wel dat er iets moest veranderen aan de organisatie. ‘Maar als je dat doet, is nooit iedereen blij.’

Haar imago als ruziemaker is nooit verdwenen

Haar imago als ruziemaker is nooit verdwenen. Arib is een vechtersbaas. Een migrantenkind dat zichzelf emancipeerde en uiteindelijk op het hoogste niveau van het land terechtkwam. Over haar functioneren als Kamervoorzitter heerste, nadat ze eenmaal was ingewerkt, grote tevredenheid. Vooral haar humor viel goed. Het eerste verhaal over haar vermeende minder plezierige interne functioneren, verdween langzaam naar de achtergrond.

Lees dit interview van Carla Joosten met Arib uit 2017

Tot 24 februari 2021. Toen veroorzaakte een verhaal op de website van RTL Nieuws een schok aan het Binnenhof. Arib kwam erin naar voren als ‘achterbaks en onbetrouwbaar’. Ook vielen termen als ‘leugenachtig’ en ‘manipulatief’.

Ze zou zich hebben uitgeleverd aan de PVV. ‘De PVV mag alles. Ze plant al debatten voor hen in voordat ze zijn aangevraagd,’ zei een volgens RTL ‘ervaren’ Kamerlid. ‘Ze wil herkozen worden en dus steunt ze PVV-voorstellen omdat ze die partij daarvoor nodig heeft,’ zei een ander.  ‘Ik heb zelden meegemaakt dat iemand aan de buitenkant zo anders overkomt dan ze in feite functioneert,’ vond een van haar critici destijds.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.