René van Rijckevorsel Premium Corner

EU, stop atoomdiplomatie met Iran. Geen pact met de duivel

27 september 2022Leestijd: 3 minuten

Met een land waar de politie onschuldige, demonstrerende vrouwen mishandelt en dat killer drones levert aan Rusland, doe je geen zaken en onderhandel je al helemaal niet over een atoomdeal, schrijft René van Rijckevorsel.

In Iran worden demonstrerende vrouwen die hun hoofddoek afleggen, genadeloos in elkaar gebeukt door de mannelijke ordediensten. Pijnlijke beelden gaan de wereld over. Het inmiddels wijdverbreide hoofddoekprotest, dat al bijna twee weken aanhoudt, begon met de dood van Mahsa Amini, een 22-jarige Koerdisch-Iraanse vrouw die stierf nadat ze werd vastgehouden door de zedenpolitie. Amini was beschuldigd van het schenden van de conservatieve kledingvoorschriften.

De overwegend jonge demonstranten eisen een einde aan het geweld tegen en de discriminatie van vrouwen, en roepen ertoe op het verplicht dragen van de hijab af te schaffen, het symbool van die onderdrukking.

Maar wat ze terugkrijgen is nog meer geweld.

Het verbale repertoire van dictaturen als Iran is beperkt

Staatsmedia noemen de demonstranten ‘relschoppers en misdadigers’ die worden opgejut door het verderfelijke Westen (ja, het lijkt Rusland wel – het verbale repertoire van dictaturen is beperkt). Er zijn bij de demonstraties al tientallen doden gevallen. De autoriteiten hebben de internettoegang beperkt.

Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, heeft Teheran bekritiseerd voor het ‘disproportionele’ geweld tegen de demonstranten.

Lees verder onder de tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Iran levert ook kamikazedrones aan Rusland

Ditzelfde Iran levert ook drones aan Rusland, die de laatste week grote verwoestingen aanrichtten in Oekraïne. De drones raakten gevechtsposities, verpletterden tanks en gepantserde voertuigen, en beschadigen civiele infrastructuur, ook in de havenstad Odessa. Het gaat om Shahed-136 kamikaze-drones en Mohajer-6-drones, die munitie vervoeren en tevens voor verkenning kunnen worden gebruikt.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.