Zihni Özdil Premium Corner

Waarom we doodsbang moeten zijn voor een atoomoorlog

24 september 2022Leestijd: 4 minuten

Columnist Zihni Özdil verbaast zich over het gebrek aan urgentie bij Rutte over de nucleaire dreiging van Poetin. Vergis je niet, schrijft hij, Nederland zal een van de eerste doelwitten zijn.

In 2016 schreef ik in NRC Handelsblad een column over iets waar ik toen pas achterkwam. En wat me toen hoogst verbaasde. Eerst wilde ik het niet eens geloven.

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

Wist u dat de wereld minstens dertien keer op het punt stond om te worden vernietigd door een atoomoorlog? Vanwege fouten door geautomatiseerde nucleaire defensiesystemen, valse alarmen, achterstallig onderhoud en menselijke fouten. En elke keer ging het op het laatste nippertje goed. Zoals in 1995, toen een Russische early warning radar detecteerde dat er een Amerikaanse raket met een atoombom onderweg was naar Rusland. De Russen hadden enkele minuten om atoomraketten terug te vuren naar Amerika. President Boris Jeltsin activeerde zijn ‘football’ – het apparaat waarmee hij een tegenaanval autoriseerde. Net op het laatste moment kwam het bericht binnen dat het geen Amerikaanse aanval was, maar een Noorse weerballon.

Vernietigd binnen tien minuten in een atoomoorlog

Het is bijna niet te bevatten, maar Europa ligt bezaaid met atoomraketten van Amerika en Rusland, inclusief die in onderzeeërs, die allemaal op zogeheten hair trigger alert staan. Dat betekent dat bij het minste of geringste signaal dat de ene kant atoomwapens afvuurt, de andere kant binnen enkele minuten vergeldt. Als je erover nadenkt, is de logica helder: nucleair aangevallen worden betekent dat je in essentie binnen tien minuten wordt vernietigd. Dan kun je net zo goed je tegenstander ook vernietigen voordat die tien minuten voorbij zijn. Deze week dreigde Poetin met een atoomoorlog. Ik verbaas me over het gebrek aan urgentie daarover in Nederland. ‘Het laat me Siberisch koud,’ zei premier Rutte.

Lees ook dit commentaar: Buig niet voor de bluf van Poetin

Mijn hemel. Denkt onze pindakaasfabriekmanager-in-chief dat zijn ‘niks doen tot het bijna te laat is’-politiek ook zal werken als er een paddestoelenwolk verschijnt boven Nederland?

Dichtgetimmerde Nederlandse debatcultuur

Het gebrek aan urgentie is overigens minstens zo ernstig bij de Nederlandse intellectuelen. Die de onmiskenbaar misdadige oorlog van Poetin in Oekraïne en de onmiskenbaar moedige strijd van de Oekraïners aangrijpen om iedereen die pleit voor de-escalatie weg te zetten als ‘Poetin-aanhanger’. Op 1 januari jongstleden stelde ik in EW de vraag of we 2022 willen inluiden met een atoomoorlog.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.