Arendo Joustra Premium Corner

Weglopen uit gekozen parlement geeft geen pas

22 september 2022Leestijd: 3 minuten

Menselijk is het wellicht te begrijpen dat het kabinet woensdagavond wegliep uit het debat over de Miljoenennota, maar het geeft geen pas, stelt Arendo Joustra.

Ministers en staatssecretarissen hebben voortdurend te maken met persoonlijke bedreigingen. Die maken het geen feest om het land te dienen. Veel van dit soort bedreigingen worden aangejaagd door politici op de rechter- en linkerflank, maar ook de leider van de derde partij van het land, Geert Wilders, doet eraan mee.

Ongekend heftige rel rond Baudet: kabinet loopt boos weg uit Tweede Kamer

Een democratische rechtsstaat kan alleen werken als de deelnemers slechts in hun functie worden aangesproken, dat geldt voor het staatshoofd, de rechter, de wethouder, de agent op straat, de minister en ook de volksvertegenwoordiger. Het gaat niet om de persoon, maar om de functie en hoe die functie wordt vervuld.

Met het persoonlijk maken van de politiek staat niet langer de inhoud voorop, maar antipathieën of sympathieën voor de persoon. Die aanvuren vanuit de bankjes in de Tweede Kamer leidt tot een heksenjacht op sociale media en het daadwerkelijk lastigvallen, of erger, van bestuurders en volksvertegenwoordigers op straat of in de privéomgeving.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.