Bram Hahn Premium Corner

WHO ziet einde pandemie, overheid denkt weer aan coronapas

19 september 2022Leestijd: 4 minuten

Het najaar dient zich aan en daarmee ook de alertheid voor een opleving van corona. Het lichte optimisme van de WHO lijkt moeilijk te rijmen met de plannen van de overheid om de coronapas weer van stal te halen, schrijft Bram Hahn.

Tweeënhalf jaar lang was Tedros Adhanom Ghebreyesus de strenge man die voortdurend waarschuwende woorden sprak en op de rem trapte als de wereld dacht dat corona was verslagen. We zijn er nog niet, we moeten meer doen, want het virus is nog lang niet verslagen, was steeds de boodschap van de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Maar afgelopen woensdag klonk er eindelijk wat meer optimisme uit de mond van de Ethiopische WHO-leider. In een toespraak zei hij: ‘We zijn nog nooit in een betere positie geweest om de pandemie te beëindigen. We zijn er nog niet, maar het einde is in zicht.’

Kabinet maakt bijgewerkte coronaplannen bekend

Het optimisme wil niet zeggen dat we van corona af zijn, maar dat het erop begint te lijken dat corona endemisch wordt. Dat wil zeggen dat het niet meer kan worden beschouwd als een nieuwe, onvoorspelbare ziekte waartegen weinig valt te beginnen en die de wereldgezondheid in gevaar brengt, maar als een van de ziektes waarmee we nu eenmaal te leven hebben.

Op vrijdag stuurde minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid zijn bijgewerkte plannen voor de bestrijding naar de Tweede Kamer. Of beter gezegd: de plannen om de samenleving open te houden, want het karakter van de coronastrategie is gaandeweg veranderd van virusbestrijding in de boel zoveel mogelijk openhouden ondanks corona.

Een nieuwe leidraad: de thermometer

Een grote rol is daarbij toebedeeld aan de sectoren die zelf eerder al plannen hadden ingediend om het hoofd te bieden aan de uitdagingen die een nieuwe uitbraak stelt. Die nadruk op sectorplannen leidde eerder tot de terechte kritiek dat de coronastrategie daarmee veel te vrijblijvend werd. Want de horeca of de bouw kunnen wel mooie plannen opstellen, iemand moet bepalen op welk moment bepaalde maatregelen van kracht worden.

De nieuwe plannen komen deels aan die kritiek tegemoet. Er komt een thermometer die tweewekelijks aangeeft hoe Nederland ervoor staat qua corona. De mogelijke maatregelen zijn verwerkt in zogenoemde ‘maatregelenladders’, waarbij de ingrepen (afstand houden, mondkapjes, et cetera) trede na trede verder gaan. En de minister benadrukt wat meer dan voorheen dat er maatregelen zijn die sectoren op eigen initiatief kunnen nemen en maatregelen die generiek door de overheid worden genomen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.