Duurzame keuzes maken

Een groeiende groep beleggers is kritisch over de activiteiten van de bedrijven waarin ze hun geld steken. ASN Bank kiest alleen voor duurzame bedrijven en projecten, en is transparant over haar keuzes. Sinds kort kunt u de ecologische voetafdruk van uw belegging volgen via online of mobiel bankieren. Op deze manier krijgt u niet alleen het financieel rendement te zien, maar ook het duurzame rendement van uw portefeuille.

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in onze dagelijkse keuzes. Als in één oogopslag duidelijk is wat duurzaam is en wat niet, zijn die keuzes niet zo moeilijk te maken. Denk aan keurmerken in de supermarkt. In andere gevallen is het een stuk lastiger om de informatie te vinden voor het maken van een goede afweging. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kledingwinkel. Daar is vaak niet of nauwelijks te achterhalen of het katoen natuurvriendelijk is verbouwd en onder welke arbeidsomstandigheden de kleding gemaakt is.

Beleggen met een kritische blik

Transparantie is onmisbaar voor het maken van een goede, duurzame afweging. Daarom laat ASN Bank haar klanten nu zien hoeveel lager de CO₂-voetafdruk is van hun beleggingsfondsen, vergeleken met het marktgemiddelde. “Dit verschil noemen we het duurzaam rendement. Hoe hoger het duurzaam rendement, hoe groter de bijdrage van de beleggingen aan het beperken van klimaatverandering”, zegt Robert Gouda, productmarketeer bij ASN Bank. “We doen dit in eerste instantie op het gebied van klimaat, aan de hand van kilo CO₂-uitstoot. Daarna gaan we uitzoeken hoe we het duurzame verschil kunnen uitdrukken op het vlak van biodiversiteit en mensenrechten.”

Duurzame bank sinds 1960

Duurzaam beleggen is een vorm van beleggen waarbij de belangen van mens, dier en natuur een essentieel onderdeel zijn voor de keuze van aandelen, obligaties of beleggingsfondsen. ASN Bank zet het geld van haar klanten al ruim 60 jaar duurzaam uit. Op basis van dezelfde duurzame principes beslist de vermogensbeheerder (ASN Impact Investors) welke bedrijven wel en welke niet worden geselecteerd. Een belangrijk principe is dat er alleen belegd wordt in bedrijven die op een fatsoenlijke manier omgaan met het klimaat, mensenrechten en biodiversiteit. Bedrijven die op één of twee van deze vlakken een aanzienlijke bijdrage leveren, maar op het derde vlak tekortschieten, komen niet in aanmerking. Zo werd in 2018 besloten om niet meer te beleggen in Tesla, onder meer vanwege onveilige werkomstandigheden in de fabrieken. Techbedrijf Amazon is nooit opgenomen in de ASN-fondsen, omdat het direct een onvoldoende kreeg van het duurzaamheidsonderzoek.

De veronderstelling dat een duurzame keuze ten koste gaat van je financieel rendement is al lang achterhaald. Gouda: “Omdat de duurzame lat hoog ligt, zijn er veel bedrijven waar we bij voorbaat al niet in beleggen. Het idee heerst dat die kleinere keuzemogelijkheid zou leiden tot een rendement dat lager ligt dan het marktgemiddelde. Maar dit nadeel valt weg tegen het voordeel dat er belegd wordt in stabiele ondernemingen, die veel minder vaak getroffen worden door bijvoorbeeld een groot milieuschandaal of negatieve berichtgeving over slechte arbeidsomstandigheden. Uit wetenschappelijke studies en uit de praktijk blijkt, dat de kleinere keuzemogelijkheid niet ten koste gaat van het financieel rendement. Dat ligt al sinds de start van de ASN-fondsen in 1993 grofweg gelijk met dat van een belegging in reguliere wereldwijde aandelen.” Voor het tonen van duurzaam rendement hoopt ASN Bank dat andere aanbieders dit voorbeeld volgen. “Als alle beleggers net zoveel inzicht hebben in hun duurzame rendement als in hun financiële rendement, dan ben ik ervan overtuigd dat zij meer belang gaan hechten aan duurzaamheid. Simpelweg omdat het makkelijk te volgen is. Dat zou goed nieuws zijn voor beleggers, maar vooral voor de planeet waarop we leven.”

Wilt u meer informatie over het duurzaam rendement bij ASN Bank, klik hier

ASN Bank is een handelsnaam van De Volksbank N.V. De Volksbank N.V. is als beleggingsonderneming geregistreerd in het register van de AFM. Met beleggen loop je risico en maak je kosten. Je kunt je inleg of een deel daarvan verliezen.

Dit is een partnerpagina. De redactie van EW is niet verantwoordelijk voor de inhoud.